PROCURIO VIDEO: Kinezi ponovno iznenadili vojne stručnjake lansiranjem misterioznog projektila - "Ovo je poruka SAD-u"

Postavljanje takvog oružja u pogon na moru imalo bi velike implikacije, budući da su trenutno jedine kineske protubrodske balističke raketne sposobnosti kopnene, a u razvoju je i tip koji se lansira iz zraka.

  • HiTec

  • 22. Apr. 2022  22. Apr. 2022

  • 0

Na internetu se pojavio video koji navodno prikazuje jedan od kineskih ogromnih razarača, Tip 055, koji lansira misteriozni novi projektil iz jedne od svojih vertikalnih lansirnih ćelija. Iako nije sasvim jasno o kakvom je projektilu riječ i koji koncept operacija podupire.

Video isječak prikazuje projektil koji se takozvano 'hladno lansira', a zatim pali raketni pogon i kreće s letom. Raketni dio je relativno kratak, dok sam projektil ima dugačak konusni oblik s malim krilcima u podnožju. Dizajn uvelike podsjeća na MaRV (maneuverable reentry vehicle) tip balističke rakete.

Oružje koje se vidi je najvjerovatnije morska protubrodska balistička raketa koju se već ranije najavljivalo da je u razvoju. Postavljanje takvog oružja u pogon na moru imalo bi velike implikacije, budući da su trenutno jedine kineske protubrodske balističke raketne sposobnosti kopnene, a u razvoju je i tip koji se lansira iz zraka.

Istog dana kada se pojavio navedeni video, objavljena je i vijest o kineskom protubrodskom projektilu "Eagle Strike" JY-21 koji se lansira iz zraka i kojeg Kinezi još nazivaju i ubicom nosača aviona. Tajming svih navedenih događanja Kini služio i kao određena neformalna strateška poruka, prije svega SAD-u.

Portal The War Zone nagađa i da je možda riječ o novom tipu krstarećeg projektila ili novom protuzračnom oružju, no priznaju da su te mogućnosti manje vjerovatne te da je riječ samo o nagađajima.

Bez obzira na misterij oko tog novog oružja, to je još jedan podsjetnik da Kina gura naprijed s novim konceptima oružja za svoj rastući arsenal, piše The War Zone.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...