POBJEDA MACRONA: Francuski lider pomeo Le Pen u drugom krugu

Prema prvim rezultatima, Macron je danas osvojio 58,2 posto glasova, a Le Pen 41,8 posto glasova.

  • Svijet

  • 24. Apr. 2022  24. Apr. 2022

  • 8

U drugom krugu utrke za predsjednika Francuske građani su i danas dali veće povjerenje Emmanuelu Macronu koji je time osvojio novi predsjednički mandat, pokazuju prvi preliminarni rezultati.

Prema prvim rezultatima, Macron je danas osvojio 58,2 posto glasova, a Le Pen 41,8 posto glasova.

Kako su ankete i predviđale, drugi krug je bio prilično napet i do posljednjeg trenutka nepredvidiv. Ipak, Macron je opravdao ulogu favorita i u drugom krugu ubjedljivu slavio.

alt

Macron je tokom svog prvog mandata bio suočen s tri velika izazova - protestima Žutih prsluka, pandemijom koronavirusa i agresijom Rusije na Ukrajinu. Upravo ga je agresija na Ukrajinu primorala da se kasno uključi u predizbornu kampanju.

Sa druge strane, Marine Le Pen je ovo bio treći pokušaj da postane predsjednica Francuske. Ona je tokom predizborne kampanje naišla na razne kritike i komentare. Liderka krajnje desnice izjavila je kako podržava bliže veze između NATO saveza i Rusije, najavljivala da će Pariz ponovno napustiti zapovjedništvo vojne alijanse koju predvode SAD ako ona osvoji mjesto predsjednice. S obzirom na današnji rezultat glasanja - francuska javnost može ostati mirna po ovim pitanjima.

Francuska je i u narednih pet godina u rukama najmlađeg predsjednika u historiji.

"Kandidat radničke i srednje klase"

Macron se na političkoj sceni pojavio 2016. godine, a svega dvije godine nakon toga postao i prvi čovjek Francuske.

Na samom početku svoje političke karijere, Macron je primao puno negativnih komentara i kritika. Bio je ismijavan i nazivan "mjehurom šampanjca" koji bi svakog trenutka mogao pući, bez jake stranke iza sebe i prethodnog izbornog iskustva.

Macron sa suprugom nakon današnjeg glasanja

 

Podsjetimo, Francuzi su u nedjelju počeli glasati na izborima koji će odlučiti hoće li proevropski centristički predsjednik Emmanuel Macron zadržati svoj posao ili će ga smijeniti krajnje desna euroskeptična Marine Le Pen što bi izazvalo politički potres.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...