ZABORAVLJENI BOSANAC UŠAO JE U LEGENDU: Ovo je priča o najmlađem vojniku Prvog svjetskog rata, neustrašivom junaku kojeg je život odveo daleko od rodne grude…

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz historije.

  • Jeste li znali

  • 25. Apr. 2022  25. Apr. 2022

  • 1

Glavni junak naše današnje priče je Elez Dervišević, najmlađi vojnik Prvog svjetskog rata.

Elez se rodio 1901. godine u Bijeljini u braku Sulejmana i Munevere Dervišević.

Kao najmlađi vojnik Prvog svjetskog rata, bio je vodič, kurir, švercao se do ratišta, učestvovao u akcijama, zarobljavao italijanske vojnike i bio ranjen u donju vilicu. Liječio se u Austriji, a nakon liječenja, o njemu se brinula porodica Ernsthaler.

Zbog svojih zasluga bio je nagrađen i novčano sa 5.000 forinti, otvorio privatnu firmu i bavio se proizvodnjom i izvozom poljoprivrednih proizvoda.

Nakon Drugog svjetskog rata, Elez se seli u glavni grad Sirije Damask.

Prema nekim podacima, kćerka mu je ostala živjeti u Damasku, a unuk imenjak u glavnom gradu Španije Madridu. Na slikama koje imate priliku vidjeti je porodica Dervišević prije rata, porodica Ernsthaler s Elezom, oficir Aloiz Martinek s Elezom i Elezov otac Sulejman Dervišević.

Najmlađi vojnik Prvog svjetskog rata Elez Dervišević umro je 1988. godine u Damasku u Siriji.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...