AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR I MINISTAR ODBRANE U KIJEVU: Sve je izvedeno u tajnosti, veliki dan za Ukrajinu...

Američki ministar odbrane otputovat će sada u Njemačku gdje će u zračnoj bazi u Rammsteinu organizirati sastanak s kolegama iz više od 20 zemalja i s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarali o odbrambenim potrebama Ukrajine.

  • Svijet

  • 25. Apr. 2022  25. Apr. 2022

  • 2

Šef američke diplomatije i ministar odbrane obećali su u službenom posjetu Kijevu povratak američkih diplomata u Ukrajinu i izvijestili o dodatnoj finansijskoj pomoći, istaknuvši bitku u Donbasu, objavio je dužnosnik State Departmenta.

Blinken i Austin doputovali su u Kijev u nedjelju, kopnenim putem preko Poljske, i sastali se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ostalim vodećim ukrajinskim dužnosnicima, rekao je visoki dužnosnik američkog State Departmenta.

Nije želio otkriti detalje puta i zaštitnih aranžmana, a zahtjevi medija da prate Blinkena i Austina u Kijevu odbijeni su iz sigurnosnih razloga. Novinari su obaviješteni o posjetu pod uvjetom da izvještaje ne objavljuju prije izlaska američkih dužnosnika iz Ukrajine.

Otvaraju se ambasade u Kijevu

Kijev je proteklih sedmica posjetilo nekoliko zapadnih čelnika, a neke su zemlje ponovo otvorile i ambasade. Washington se odlučio za oprez zbog sporadičnih ruskih napada na zapadni dio Ukrajine, napominje Reuters.

Informaciju o posjetu u javnost je na kraju pustio ukrajinski predsjednik, i to u subotu, a američki dužnosnici ističu da su tu mogućnost uračunali u planove o osiguranju, dodavši da nije omela posjet. Plan je bio da sastanak američkih dužnosnika i ukrajinskog predsjednika, ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, ministra odbrane Oleksija Reznikova i drugih dužnosnika traje oko 90 minuta.

Blinken i Lloyd najavili su povratak američkih diplomata iz Poljske, kamo su prebačeni nakon početka ruske invazije, u Ukrajinu. Za početak će u idućoj sedmici putovati svakoga dana u Lavov, uz ubrzane planove povratka u misiju u Kijevu, rekao je dužnosnik State Departmenta.

"Ništa ne može zamijeniti dijalog licem u lice, a tu je i simbolika povratka u zemlju", brifirao je novinare u Poljskoj pod uvjetom da ostane anoniman.

Dodao je i da će predsjednik Joe Biden u ponedjeljak i službeno imenovati Bridget Brink, sadašnju ambasadoricu u Slovačkoj, ambasadoricom u Ukrajini. Tako će popuniti mjesto koje je bilo ispražnjeno više od dvije godine.

Američka pomoć Ukrajini

Blinken i Austin izvijestili su Zelenskog i o više od 322 miliona dolara američke finansijske pomoći za odbranu Ukrajine, čime se njen ukupni iznos penje na oko 3.7 milijardi dolara, naveo je američki dužnosnik u Poljskoj.

"To će Ukrajini osigurati podršku za njene potrebe, posebno za bitku u Donbasu", dodao je. "Pomoć će istodobno ukrajinskim oružanim snagama omogućiti prijelaz na sofisticiranije oružje i sisteme protuzračne odbrane, u osnovi kompatibilne s onima NATO-a."

Gotovo 400 miliona dolara za odbranu dobit će i 15 drugih zemalja u regiji srednje i istočne Evrope i na Balkanu, naveo je neimenovani američki dužnosnik. Uoči posjeta Blinken je u petak razgovarao s glavnim sekretarom Ujedinjenih naroda Antonijom Guterresom radi koordinacije posjeta čelnika UN-a Moskvi i Kijevu, dodao je.

Američki ministar odbrane otputovat će sada, po njegovim riječima, u Njemačku gdje će u zračnoj bazi u Rammsteinu organizirati sastanak s kolegama iz više od 20 zemalja i s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarali o odbrambenim potrebama Ukrajine. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...