IZETBEGOVIĆEVA NAJAVA IZAZVALA BURNE REAKCIJE U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Treba nam pokret koji je spreman povesti narod u slobodu…“

Na današnjoj sjednici trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku na prijedlog četiri delegata HDZ-a BiH. Ovaj prijedlog zakona podržava i SNSD koji su već najavili podršku zakonu. 

  • Mini market

  • 26. Apr. 2022  26. Apr. 2022

  • 1

Ne stišavaju se reakcije nakon najave lidera SDA Bakira Izetbegovića.

„I Bakir priznao da je Izborni zakon neustavan. Ali zna što bi htio - da Bošnjaci politički eliminiraju Hrvate. Pa ne može baš tako. Mi nećemo odustati. Mi ćemo se boriti za svoja prava. Treba nam pokret koji je spreman povesti narod u slobodu“, poručio je novinar Zoran Krešić, medijska perjanica Čovićevog HDZ-a.

Podsjetimo, današnja hitna sjednica Doma naroda PS BiH mogla bi biti i otkazana ako ne bude kvoruma za rad i odlučivanje. Dovoljno je da ne dođe trećina zastupnika jednog od klubova. Na današnjoj sjednici trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku na prijedlog četiri delegata HDZ-a BiH. Ovaj prijedlog zakona podržava i SNSD koji su već najavili podršku zakonu. 

Iako se SDA do jučer nije oglašavala u vezi hitne sjednice i HDZ-ovog prijedloga, predsjednik SDA Bakir Izetbegović potvrdio je da traže od Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma, da otkaže zasjedanje. 

"SDA traži od predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH da otkaže sjednicu koju je sam zakazao, jer nisu stvoreni uvjeti za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona", rekao je Izetbegović.

Za SDA je HDZ-ov prijedlog neprihvatljiv iz niza razloga.

"Prije svega, riječ je o protivustavnom prijedlogu, jer je u koliziciji sa Ustavom FBiH, ne ispunjava obaveze iz Mišljenja Evropske komisije, protivan je preporukama OSCE-a i ODIHR-a, ne otklanja diskriminaciju u pogledu kandidovanja onih koji ne pripadaju konstituvnim narodima, a time ne osigurava ni provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava itd. Uz sve to, ignoriše se ustaljena praksa da zakone prvo razmatra Zastupnički dom, a zaobiđena je Interresorna radna grupa, čiji zadatak je bio upravo izmjena izbornog zakonodavstva. Suštinski, radi se o jednostranom, pritivustanom spisku želja HDZ-a, sa namjerom da se uz pomoć SNSD-a u Domu naroda one usvoje i stvori lažna slika kako je 'jedan od domova Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene Izbornog zakona'", pojašnjava Izetbegović.

Ukoliko Čović ne otkaže sjednicu, delegati SDA (tri od pet) mogu nedolaskom srušiti kvorum za rad sjednice.  

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...