ALMIR BEČAREVIĆ ZA "SB" O POSLJEDICAMA OBUSTAVE ISPORUKE RUSKOG GASA BUGARSKOJ PO BiH: "Ako odluče da prekinu tranzit kroz ‘Turski tok’ mi alternativu nemamo"

S obzirom na to da Bosna I Hercegovina ruski gas dobija preko gasne mreže Bugarske i Srbije opravdani su strahovi šta će biti s isporukom ruskog gasa u našu zemlju, odnosno da li će Bugarska odlučiti da prekine tranzit ovog energenta dalje u Srbiju. Iz Energoinvesta su jutros rekli da nemaju nikakve najave ovakvog scenarija.

  • Ekonomija

  • 27. Apr. 2022  27. Apr. 2022

  • 0

Piše: Darko OMERAGIĆ

Poljska i Bugarska su prve zemlje Evropske unije kojima je Rusija obustavila isporuku gasa jer ga nisu htjele plaćati u rubljama, što je kao zvaničan razlog prekida opskrbe naveo i Gazprom.

Na rusku odluku uslijedile su burne reakcije čelnika Evropske unije. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je rusku odluku ocijenila neprihvatljivom I ucjenjivačkom, te kazala da ta odluka pokazuje koliko je Rusija nepouzdan isporučilac gasa.

Zanimljivo je da ruski gas i dalje teče ka Austriji koja ga plaća eurima, ne rubljama. Isto je i sa Njemačkom i još nekim evropskim zemljama koje ga i dalje plaćaju u eurima. Naravno, na jednostranu odluku Rusije reagovali su i iz Bugarske i Poljske optužujući Gazprom za kršenje ugovora. Oglasio se i grčki premijer Kyriakos Micotakis koji je obećao da će njegova zemlja pomoći Bugarskoj ne navodeći detalje. Naravno, Gazpromovu odluku podržao je šef donjeg doma ruskog Parlamenta Vjačeslav Volodin govoreći da Rusija isto treba postupiti i sa “drugim neprijateljskim zemljama”.

OVISIMO O ODLUCI BUGARSKE

S obzirom na to da Bosna i Hercegovina ruski gas dobija preko gasne mreže Bugarske i Srbije opravdani su strahovi šta će biti s isporukom ruskog gasa u našu zemlju, odnosno da li će Bugarska odlučiti da prekine tranzit ovog energenta dalje u Srbiju. Iz Energoinvesta su jutros rekli da nemaju nikakve najave ovakvog scenarija.

No “Slobodna Bosna” je pitala eksperta za energetiku Almira Bečarevića koje mogućnosti bi nam bile na raspolaganju ukoliko bi se dogodio crni scenario, a to bi bila odluka Bugarske da zabrani tranzit ruskog gasa.

“U svjetlu najnovijih dešavanja oko obustavljanja isporuke plina prema Poljskoj i Bugarskoj nameće se logično pitanje šta će biti sa tranzitom gasa posebno onom koji ide preko Bugarske.

Preko Bugarske ide Turski tok koji je pravac snabdijevanja ne samo za Bugarsku već i za Srbiju, BiH, Mađarsku itd. Tim tokom/transportnim pravcem može se transportovati samo ruski gas i već danas imamo otvorenu raspravu u Bugarskoj što je uopće dozvolila izgradnju ovog pravca snabdijevanja u koji je Bugarska uložila milijarde leva - uložila novac i ostala bez gasa. 

Logično pitanje se nameće i pitanje tranzitnih ugovora kroz Bugarsku sklopljenih sa Gazprom Exportom, te je već izdat nalog od premijera Bugarske da se svi preispitaju. 

Bugarska ima tri izbora u ovom trenutku: nastaviti tranzit gasa, preuzimati gas iz količina za tranzit ili u potpunosti obustaviti tranzit kao krajnju recipročnu mjeru. 

Svaka od ovih mjera nosi sa sobom posljedice, ali što je bitnije Bugarsku stavlja u poziciju da odlučuje o drugim zemljama uključujući BiH”, kaže Bečarević.

Naš sagovornik ističe da u slučaju prekida tranzita gasa preko Bugarske nisu sve zemlje u istoj poziciji.  

“Posljedice eventualnog stopiranja tranzita neće pogoditi isto nabrojane zemlje jer je Mađarska u najboljoj poziciji i ta obustava je ne bi dramatično pogodila. Srbija bi imala dosta velikih poremećaja u snabdijevanju kupaca, ali treba imati u vidu da može isprazniti skladište gasa u Batajnici kao i preuzimati gas iz Mađarske. Ovo su opcije koje iziskuju značajna materijalna sredstva, ali postoje opcije. 

BiH se u slučaju obustave tranzita kroz Turski tok suočava sa nemogućnošću bilo kakve adekvatne reakcije jer drugi pravac snabdijevanja nemamo, na starom pravcu snabdijevanja (Mađarska-Srbija) smo sve ugovore raskinuli i čak vodimo spor sa mađarskim transporterom u visini od 21 milion američkih dolara (USD), a gas iz najbližeg skladišta u Batajnici je iznimno skup jer ga je Srbija punila kupujući gas sa berzi. 

POVEŽIMO SE KONAČNO

Ovim se opet pokazuje sva odsutnost racionalnog vođenja strateških projekata koji su trebali doprinijeti sigurnosti snabdijevanja. Duže od 10 godina se priča o povezivanju transportnih gasovoda Hrvatske i BiH i sada zamislimo da imamo taj pravac. Da li bi nas uopće interesovalo šta će biti sa ruskim gasom i ko je kome zavrnuo ventile.

Dok smo mi pričali Hrvatska je izgradila LNG Terminal na KRKU i oslobodila se ruskog gasa za 2/3. Sve alternative, ako i postoje, u BiH za zamjenu ruskog gasa su samo trenutak u mogućem trenutku, a ne sistemsko rješenje koje daje dva pravca snabdijevanja. BiH i sada može kupovati gas sa Krka, ali taj put je Hrvatska, Mađarska, Srbija i tek onda BiH. Zar nije logično Krk, Zagvozd, Travnik i Sarajevo”, rekao nam je Bečarević.

Gas je, upozorava bh. ekspert za energetiku preozbiljna strateška priča koja iziskuje djelovanje, a ne beskrajne priče koje ne vode nigdje. Ruski gas, dodaje on, nije sporan, ali je sporan kad se koristi kao oružje i kada se ucjenjuje valutom plaćanja. Turski tok je to omogućio i Bugarska se našla prva na udaru, a šta ćemo mi?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...