ŠEKI RADONČIĆ NAJAVLJUJE: "Vučić će se odreći Dodika kad procijeni da mu je to politički profitabilno; Dodik će ići do kraja..."

Radončić navodi da Crnogorci, Bošnjaci, Albanci, pripadnici manjinskih naroda plebiscitarno podržavaju Zelenskog, a da Srbi podržavaju Putina.

  • Politika

  • 28. Apr. 2022  28. Apr. 2022

  • 0

Gost Rezimea FTV-a bio je novinar i publicista Šemsudin Šeki Radončić.

Kaže da su crnogorska policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost produžene ruke Rusije i nekadašnjeg KGB-a.

"Pokušavaju na sve načine da uruše bezbjednost Crne Gore i tako dokažu da je ulazak u NATO nikakva garancija i zaštita za članice NATO saveza. I da, u konačnici, Crnu Goru svedu na neki teritorijalni pojam i od nje naprave srpski entitet."

O pripremi filma o medijskoj mafiji u Crnoj Gori kaže da ide dobro i da ima dosta materijala i svjedoka.

"Mislim da će to biti zanimljiv film."

Na pitanje da li Crnom Gorom vlada korupcija i kriminal, Radončić odgovara: "Za posljednjih godinu i po, otkad je došla ova vlast na čelu sa Zdravkom Krivokapićem i Dritanom Abazovićem, je sve što je ranije dobro urađeno na putu ka EU uništeno. Nezakonito se zapošljavaju sinovi, kćerke, kumovi, prijatelji, ogromna je korupcija. Preko noći se postavljaju na značajne državne funkcije ljudi bez ikakvog kredibiliteta. Mislim da Crnom Gorom cvjeta kriminal, a bojim se da je identična situacija i sa BiH."

Ističe da je politička situacija u Crnoj Gori veoma komplikovana i kompleksna.

"Sutra se održava Skupština Crne Gore gdje bi trebalo da se izabere nova vlast, nova manjinska stranka čiji je glavni zadatak da pripremi fer i demokratske izbore za godinu dana. Nadam se da ne može gora vlast biti nego što je bila u posljednjih godinu i po dana u Crnoj Gori, tako da očekujem ipak kakav takav boljitak u odnosu na danas."

Abazović i Krivokapić su elementarna nepogoda koja je zadesila Crnu Goru

Smatra da je Dritan Abazović, kao i Zdravko Krivokapić, elementarna nepogoda koja je zadesila Crnu Goru.

"Dritanova vladavina će brzo završiti kao što je završila i vladavina Zdravka Krivokapića. Mnogo su štete napravili Crnoj Gori. Sa pozicije potpredsjednika Vlade Crne Gore Abazović se niti jednom nije pobunio protiv Zdravka Krivokapića, aktuelnog premijera, i njegovih pravoslavnih talibana koji su učinili sve što su mogli da od građanske Crne Gore naprave pravoslavnu državu koja će se pripojiti Srbiji. Da premijer Dritan neće biti mnogo bolji od sadašnjeg vicepremijera Dritana Abazovića govori činjenica da je on tokom sastavljanja ove Vlade više puta odlazio po svoje mišljenje u Beograd kod Aleksandra Vučića i kod patrijarha Srpske crkve Porfirija. Ako tome dodamo da i Dritanov brat, zajedno sa suprugom srbijanske premijerke Brnabić i sa bratom Aleksandra Vučića pravi ogromnu kliniku koja se mjeri desetinama miliona eura, onda je razumno zaključiti da je Dritan jedna vrsta političara koji je na kanapu Beograda, kao što je bio i do sada. Daj Bože da nisam u pravu i da će sve to drugačije izgledati."

O refleksiji dešavanja u Ukrajini na Crnu Goru kaže: "Vidimo kakva je brutalnost Rusije. Zahvaljujući i činjenici da su Evropa i zapadne sile prepustili bili inicijativu Rusiji, mislim da nakon ovoga što se dešava u Ukrajini da su se stvari promijenile i da, ekonomski gledano, je Crna Gora mnogo siromašnija nego što je bila prije dva mjeseca i da tendencija će se nastaviti, ali će se i zaštita Crne Gore od međunarodnog faktora pojačati u njenu korist."

Radončić navodi da Crnogorci, Bošnjaci, Albanci, pripadnici manjinskih naroda plebiscitarno podržavaju Zelenskog, a da Srbi podržavaju Putina.

"Zahvaljujući dosadašnjoj vladi Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića Crna Gora je postala najnestabilnija članica u NATO savezu. Međutim, zahvaljujući upravo NATO-u, u Crnoj Gori nemamo srpskih dobrovoljaca iz Rusije, iz Republike Srpske, iz Srbije koji bi po instrukcijama Moskve, Beograda ili Banje Luke ovdje već uveliko činili ratne zločine. Crna Gora jednostavno ne bi imala biološke snage da se suprotstavi osovini Moskva-Beograd-Banja Luka."

Došao je trenutak istine za Vučića

Naglašava da Abazović više sluša Aleksandra Vučića nego Milu Đukanovića.

"Cilj Aleksandra Vučića je da bude Aleksandar Veliki i u Srbiji i u Crnoj Gori. On slijedi svoj ideološki put ili ideološki put koji mu je trasirao njegov politički otac Vojislav Šešelj. Dakle da napravi srpski svet ili veliku Srbiju u kojoj će Crna Gora biti neki geografski pojam ili jedna od izbornih jedinica u Srbiji kako je bilo planirano za vrijeme Slobodana Miloševića."

Radončić kaže da Vučić nakon pobjede na izborima ne može slaviti i da provodi neprospavane noći.

"Trenutak istine je došao. Vučić se mora opredijeliti ili sa Istokom ili sa Zapadom. Prošlo je vrijeme šibicarenja kad je on malo koketirao s Moskvom, malo s Amerikom, malo s Londonom. On jednostavno, zbog činjenice da više nema neutralnih pozicija na geopolitičkoj mapi, mora da se izjasni s kime je. Više nema na brdovitom Balkanu da on može da sjedi na dvije stolice."

Ističe da je loše iskustvo kad imate za komšiju Srbiju ili Rusiju.

"Vidimo šta Rusija radi. S druge strane, kad vam je prvi komšija Srbija vidimo kako je to izgledalo i u Hrvatskoj i u Bosni i kako izgleda danas u Crnoj Gori. Čim imate komšiju koji ima teritorijalne pretenzije prema vašoj državi ne može se mirno spavati."

Stvari bi se mnogo drugačije odvijale da nije bilo rata u Ukrajini

Kada je riječ o Miloradu Dodiku kaže da je on najodaniji Putinov igrač na Zapadnom Balkanu.

"Milorad Dodik kao gazda jednog malog entiteta kakav je RS više se sastaje sa Putinom i Lavrovom, nego bilo koji državnik sa ovih prostora. Što bi mu ruski lideri pridavali toliki značaj? Možda što je lijep i pametan. Ne, nego samo zbog njegove destruktivne moći u BiH koju je ipak do juče imao. Mislim da danas više nema takvu destruktivnu moć kakvu je imao do juče. Međunarodni faktor je shvatio da Rusija na svakom pedlju gdje može djelovati djeluje destruktivno, posebno prema članicama NATO-a i državama koje uskoro treba da postanu članice."

Smatra da bi se stvari mnogo drugačije odvijale da nije bilo rata u Ukrajini.

"Sigurno da bi politička situacija bila mnogo dramatičnija i sigurno da bi BiH bila bure baruta koje bi moglo svakog časa da eksplodira. Mislim da Dodik pokušava da se pokaže lojalan i Beogradu, odnosno Vučiću i Rusiji, odnosno Putinu. Dodik ne pripada onoj grupi političara koja nakon odlaska u penziju ide na pecanje. Bojim se da pripada onoj grupi koja ide u zatvor."

Vučić će se odreći Dodika kad procijeni da mu je to politički profitabilno

Radončić smatra da će Dodik ići do kraja koji mu dozvoli međunarodna zajednica.

"Rusija više ne može, nema snage uticati nego što je dosad uticala i mislim da u konačnici Dodik jednostavno mora izgubiti taj rat, ne samo sa Bosnom nego i sa međunarodnim faktorom. Putin bi sada najviše želio da otvori novo žarište bilo gdje, a posebno na Balkanu kako bi razvlačio taj svoj front. Dodik je spreman da izazove građanski rat u Crnoj Gori. On non stop prijeti cijepanjem BiH i stvaranjem nove države u  okviru BiH koja bi se kasnije pripojila Srbiji. To ne može da se desi drugačije osim građanskim ratom. Osim toga Dodik naoružava svoju vojsku i policiju, pokušava da razbije Vojsku BiH."

Na pitanje da li je Dodik politički problem za Vučića kaže: "Mislim da jeste, ali je činjenica da se njih dvojica krčkaju na istom ulju. Valja im politički prežvijeti i sačuvati sve ono što su svojim političkim uticajem stekli. I naravno da će se Vučić odreći Dodika kad procijeni da mu je to politički profitabilno ili da drugovanje sa Vučićem ugrožava njegovu vlast."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...