BIDEN ODLUČAN DA SLOMI PUTINOVE IMPERIJALNE AMBICIJE: Pozvao Kongres da odobri 33 MILIJARDE DOLARA za pomoć Ukrajini što prije!

“Rusija je agresor i svijet mora i hoće Rusiju smatrati odgovornom”, dodao je.

  • Svijet

  • 28. Apr. 2022  28. Apr. 2022

  • 2

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Kongres SAD da odobri dodatnih 33 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu “što prije” kako bi ukrajinske snage mogle nastaviti svoju borbu, javlja CNN.

“Ključno je da se ovo finansiranje odobri i to da se odobri što je prije moguće”, rekao je Biden, te je naveo da je ovo važno za globalnu stabilnost.

Finansijska pomoć za koju Biden traži odobrenje podrazumijeva 20,4 milijardi dolara za vojnu i sigurnosnu pomoć, 8,5 milijardi dolara ekonomske pomoći za ukrajinsku vladu i narod i 3 milijarde dolara za dodatnu humanitarnu pomoć i financiranje sigurnosti hrane, te ciljano financiranje za rješavanje ekonomskih poremećaja uslijed rata.

“Mi ne napadamo Rusiju. Pomažemo Ukrajini da se odbrani od ruske agresije, i baš kao što je Putin odlučio da pokrene ovu brutalnu invaziju, mogao bi napraviti izbor da okonča ovu brutalnu invaziju”, rekao je on.

“Rusija je agresor i svijet mora i hoće Rusiju smatrati odgovornom”, dodao je.

Istakao je da je borba u Ukrajini borba za slobodu i da neće biti jeftina, ali je podcrtao da bi bila još skuplja opcija kada bi svijet pokleknuo pred ruskom agresijom.

“Naši saveznici u NATO-u, naši partneri u EU, oni će također platiti svoj pošten dio troškova, ali i mi moramo da ispunimo svoju ulogu u vođenju alijanse”, rekao je on.

Istakao je da bi ovaj novac ukrajinskim snagama pomogao “da njihova hrabrost i žrtva imaju svrhu, kako bi mogli nastaviti ovu borbu”.

Također se osvrnuo na činjenicu da je Rusija zaustavila isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj nakon što su obje zemlje odbile da plate u rubljama.

“Da budem jasan, nećemo dozvoliti Rusiji da se zastrašivanjem ili ucjenama izvuče iz ovih sankcija. Nećemo im dozvoliti da koriste svoju naftu i gas kako bi izbjegli posljedice. Sarađujemo s drugim nacijama poput Koreje, Japana, Katara i drugih kako bismo podržali naše napore da pomognemo evropskim saveznicima koje Rusija ucjenjuje gasom”, rekao je on.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...