UŽASNI PRIZORI IZ OPKOLJENOG AZOVSTALA: Prva grupa civila izvučena je noćas iz čeličane, oglasila se Moskva...

Pukovnija Azov, koja brani ovu industrijsku zonu, govorila je o dvadeset civila, žena i djece.

  • Svijet

  • 01. Maj 2022  

  • 0

Prva grupa civila izvučena je noćas iz čeličane Azovstal, posljednjeg džepa ukrajinskog otpora u Mariupolju, u istočnoj Ukrajini. Izlazak 20-ak civila iz podzemlja ovog ogromnog industrijskog kompleksa iznenadio je mnoge, jer su svi dosadašnji pokušaji evakuacije propali u lučkom gradu na jugoistoku, gotovo potpuno uništenom nakon višenedjeljne opsade. 

Pukovnija Azov, koja brani ovu industrijsku zonu, govorila je o dvadeset civila, žena i djece.

- Oni su prebačeni na dogovoreno mjesto i nadamo se da će biti evakuirani u Zaporožje, na teritorij pod kontrolom Ukrajine. Nadamo se da će se taj proces nastaviti i da ćemo uspjeti evakuirati sve civile, kazao je Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika pukovnije u videu objavljenom na Telegramu.

Nekoliko sati ranije službena ruska agencija Tass objavila je da je grupa od 25 civila, uključujući šestero djece, uspjela izaći iz Azovstala, iz podzemnih galerija koje datiraju iz sovjetskog doba. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osvrnuo se na to u svom video obraćanju u subotu navečer.

image
POTPUNO UNIŠTENI MARIUPOOLJ 


- Činimo sve kako bismo osigurali da se misija evakuacije iz Mariupolja provede, kazao je Zelenski.

Moskva je bila pod snažnim međunarodnim pritiskom da dopusti civilima u Azovstalu da napuste sklonište i odu. Smatra se da se se nekoliko stotina ili čak 1000 ljudi još skriva u tvornici čelika, posljednjem mjestu koje kontroliraju ukrajinski vojnici u Mariupolju, a Moskva je tražila da se predaju.

Azovstal je posljednje gradsko uporište ukrajinskih boraca i sklonište za stotine civila koji se skrivaju s ukrajinskim vojnicima u Mariupolju obali na Azovskog mora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...