CHRISTOPHER HILL IMA PORUKU ZA POLITIČKI BEOGRAD: "Ako mislite da će Rusija pomoći u vezi s Kosovom - razmislite ponovo"

"Najbolje rješenje za Srbiju je da bude u NATO-u", kaže ambasador SAD-a u Srbiji.

  • Regija

  • 01. Maj 2022  01. Maj 2022

  • 3

Američki ambasador u Srbiji Christopher Hill izjavio je da SAD i EU očekuju da se Srbija priključi sankcijama Rusiji, ali da Beograd sam odlučuje o tome i da nema pritisaka.

Hill je u intervjuu za Glas Amerike rekao i da Srbija treba "ponovo da razmisli ako smatra da će joj Rusija pomoći u rješavanju pitanja Kosova".

Situacija u Ukrajini je jedna od najvećih tragedija

Na pitanje koja je glavna poruka nakon posjeta američkih senatora Beogradu 19. aprila, a potom i pomoćnice državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju Karen Donfried 26. aprila, Hill je rekao da se govorilo o brojnim temama.

"Svakako, jedna od tema bila je i situacija u Ukrajini, jedna od najvećih tragedija u ovom vijeku. Zato nije iznenađujuće što su američki predstavnici iznijeli različite aspekte te situacije u kombinaciji s odnosom Srbije i EU, i činjenicom da iz perspektive EU i SAD-a, Srbija treba da se ponaša kao članica EU i pridruži se sankcijama", kazao je Hill.

Demantovao je da su zvaničnici SAD-a postavili ultimatume Srbiji u vezi uvođenja sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

"Ali SAD poručuju Srbiji da nije pitanje da li idete na Istok ili Zapad, već postoji samo jedan pravac i na Srbiji je da odluči koliko brzo želi da stigne tamo. Rusija sada teško može biti uzor, nije zemlja koju biste željeli za prijatelja ili saveznika.

I mislim da postaje sve jasnije šta zemlje treba da urade. Konačno, na tim je zemljama da odluče i niko nikoga ne pritiska, ljudi u Srbiji treba da odluče u kom pravcu žele da idu", poručio je Hill.

Odgovorio je i na pitanje da li će biti posljedica po odnose Srbije i SAD-a ako se ne uvedu sankcije Rusiji.

"To je hipotetičko pitanje. Sa Srbijom razgovaramo o tome šta možemo da uradimo zajedno kako bi se ovaj rat okončao. Ne bih da ulazim u to, ne govorimo o posljedicama. Suština je da bismo željeli bolje odnose, mogućnost da nađemo zajednički interes", govori ambasador SAD-a.

Rusija ne štiti nikoga osim Putina

Govoreći o navodima srbijanskih zvaničnika da Rusija u Vijeću sigurnosti štiti interese Srbije po pitanju Kosova, Hill kaže da "nije vidio ništa što ukazuje da Rusija štiti bilo koga osim predsjednika (Rusije Vladimira) Putina".

"I bio bih veoma oprezan s argumentima da Srbija ima koristi od poteza Rusije. Razumijem dinamiku u Vijeću sigurnosti UN-a, razumijem suštinu. Ali Srbija treba da odluči kakve će odnose imati sa svojim susjedima i kako će tome pristupiti.

Naše je stanovište da Srbija treba da podrži dijalog kojim posreduje EU. Ne mislim da Srbija treba da gleda u Rusiju u korelaciji s Kosovom, ili obrnuto, već svaku situaciju da sagleda posebno", rekao je Hill.

Govoreći o perspektivi dijaloga Srbije i Kosova u Briselu, naveo je da se "EU jako trudi da stavi različite ideje i teme o kojima se razgovara na sto".

"Pregovori su jako teški i znam da EU radi najbolje što može, i Srbija i Kosovo treba to da uvaže. Ova pitanja nisu laka, da jesu odavno bi bila riješena. Treba da razumijemo poteškoće, ali ne da budemo taoci toga, već da gledamo gdje bismo voljeli da stignemo", naglašava Hill.

Za Srbiju je najbolje da bude u NATO-u

Na pitanje o naoružanju koje Srbija kupuje od Rusije i Kine, Hill je rekao da Beograd "treba da dugoročno razmišlja o sigurnosnoj strukturi koja je čini sigurnom".

"Mislim da je u 21. vijeku veoma teško da kupujete malo opreme na jednoj, malo na drugoj strani i vjerujete da to služi vašim sigurnosnim interesima. Konačno, i znam da se Srbi ne slažu sa ovim, ali konačno je najbolje za Srbiju da bude u NATO-u. Bit će potrebno vrijeme, ja sam jako dobro svjestan historije. Vjerujem da će Srbija shvatiti da je zajednička odbrana najbolje rješenje", potcrtava Hill.

Nadam se da će nova Vlada zauzeti određeni pravac

Hill je rekao da je spreman da radi s novom Vladom Srbije, koja treba da bude formirana nakon aprilskih izbora i da vidi "kuda Vlada ide".

"Jako se važna stvar desila 24. februara kada je Rusija krenula u invaziju na susjednu zemlju. Zaista ne razumijem kako neko može da bude podržavalac Rusije ili da govori u prilog Rusiji.

Nadam se da će nova Vlada zauzeti određeni pravac, ali to je na ljudima koji formiraju Vladu. Željno iščekujem da vidim kako će biti", poručio je.

Na pitanje da li taj pravac podrazumijeva manje saradnje s Rusijom, Hill je odgovorio:

"Ne bih rekao saradnje, prije bih rekao manje vjere u Rusiju. Ideja da će Rusija riješiti srpske probleme na Kosovu ili negdje drugdje, pa samo pogledajte situaciju u Ukrajini i recite mi da je validan prijedlog da se Srbija može osloniti na Rusiju za bilo šta".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...