JEDAN ZA VUČIĆA DRUGI ZA KURTIJA: Sukob američkog ambasadora na Kosovu s onim u Srbiji

"Želimo vidjeti budućnost Kosova u NATO-u.

  • Regija

  • 21. Mar. 2024  21. Mar. 2024

  • 3

Američki ambasador Jeffrey Hovenier odgovorio je svom kolegi u Beogradu Chrisotpheru Hillu, koji je sinoć istakao da je Srbija bliža NATO-u nego Kosovu.

"Osporavam one koji žele nekoga staviti ispred drugih na putu ka NATO-u", rekao je ambasador, izvještava Politički.ba.

Hovenier je naveo da je politika SAD-a jasna u želji da svaka država sama odlučuje o savezima i organizacijama kojima želi pristupiti.

On je napomenuo da i zbog toga SAD podržava Ukrajinu, jer želi da ukrajinski narod odlučuje za sebe, a ne drugi.

Ambasador je istakao i da je Kosovo odlučilo da želi ući u NATO, prenosi rks.news.

"Učinit ćemo sve da ovo podržimo. SAD su uložile mnogo energije i veoma su posvećene podršci Kosovu i njegovim snagama sigurnosti (KBS) u njihovoj tranziciji... Kosovo se suočava sa izazovom da ga neke zemlje NATO-a ne priznaju kao SAD i drugi partneri. Želimo vidjeti ovu promjenu. Želimo vidjeti budućnost Kosova u NATO-u. Kosovo je dobro usklađeno sa NATO-om u smislu vrednosti i institucija. Postoje problemi i pitanja koja treba riješiti”, rekao je Hovenier, koji je dodao da očekuje da će Kosovo jednog dana postati punopravni član NATO-a.

"Želim da se suprotstavim onima koji žele praviti poređenja. Postoje značajne obaveze za unapređenje sigurnosti Kosova", naglasio je američki ambasador.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...