ALEKSANDAR VUČIĆ U GRČKOJ: "Izgradnja LNG terminala važna za cijeli Balkan"

U grčkom gradu Aleksandrupoliju održava se ceremonija obilježavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas.

  • Regija

  • 03. Maj 2022  03. Maj 2022

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Grčkoj da izgradnja LNG terminala predstavlja veliki i važan događaj za cijeli region, za cijeli Balkan, prenosi Politika.

U grčkom gradu Aleksandrupoliju održava se ceremonija obilježavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas.

„Ovo je važan događaj za ceo region, za ceo Balkan”, naglasio je Vučić.

Dodao je da je on među malobrojnima koji je, kao i uvijek, bio skeptičan po pitanju tog projekta, ali da sada kada vidi da je sve spremno, veoma zadovoljan zbog toga.

„Veoma smo zahvalni i spremni da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti”, rekao je Vučić.

On je ukazao da Srbija treba da gradi sisteme za povezivanje sa Bugarskom, jer će tako moći da prihvati i dobije velike količine gasa za Srbiju. Vučić je kazao da će morati da se uradi nešto i na povezivanju Sjeverne Makedonije, i da tamo mora mnogo stvari da se uradi.

Rekao je da je zahvalan EU jer, kako je istakao, kada se govori o potrebama da se izgradi dio u Srbiji, najveći dio projekta finansirala je Unija. Tako će, dodaje, i projekat povezivanja sa Sjevernom Makedonijom finansirati EU.

„Moram da kažem da verujem da možemo zajedno da učinimo veliki broj stvari. Na tom putu, međutim, vidim dosta prepreka, i to nije samo energetsko pitanje, već i hrana, voda i mnogo drugih teških izazova koje ćemo morati da rešavamo u budućnosti”, objasnio je Vučić. Izrazio je nadu da će se naći dobra rešenja kako za evropski, tako i naš narod.

„Lako je uvek napraviti neku ceremoniju, ali ključni su životi naših građana, važno je da poboljšamo životni standard naših građana i da sve izazove prevaziđemo uz pomoć EU”, objasnio je on.

Uoči ceremonije, Vučić je razgovarao sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom o evropskoj perspektivi Srbije.

„Sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michaelom, uoči ceremonije obeležavanja početka radova na izgradnji terminala LNG, sa kojim sam razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije”, naveo je Vučić na Instagram profilu „Budućnostsrbije”.

U grčkom gradu Aleksandrupoliju danas je obilježen početak radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas, a ceremoniji su prisustvovali grčki premijer Kirjakos Micotakis, premijer Bugarske Kiril Petkov i predsjednik vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG bit će poboljšano snabdijevanje gasom i infrastruktura u cijelom regionu jugoistočne Evrope.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...