KOLUMNA AVDE AVDIĆA: Ko je ubijao u Dobrovoljačkoj?

Ako su onesposobljene pripadnike JNA ubili pripadnici TO, zašto su optuženi visoki zvaničnici MUP-a RBiH? Ili ako su pucali pripadnici MUP-a, zašto su optuženi pripadnici TO?

  • Mini market

  • 04. Maj 2022  05. Maj 2022

  • 2

Piše: Avdo AVDIĆ

Februar je mjesec 2022. godine. Ruski diverzanti zarobljavaju Volodimira Zelenskog dok se vraćao sa pregovora iz Bjelorusije. Ubačeni vojnici Ruske Federacije u Kijevu su dan ranije napali sve ključne institucije. Ali ukrajinski teritorijalci uspijevaju presjeći rusku vojnu kolonu i likvidiraju devet oficira Vojske Ruske Federacije. Predsjednik Zelenski je oslobođen. Na godišnjicu bitke, tri decenije kasnije, ukrajinsko tužilaštvo podiže optužnicu za ratne zločine počinjene tijekom napada na rusku kolonu. Optuženi su komandanti TO Ukrajine, prvi suradnik predsjednika Zelenskog, vojni bezbjednjaci i pripadnici MUP-a u Kijevu. Optužen je, praktično, cijeli ukrajinski državni vrh koji je živ. I u optužnici tužilaštvo još navodi da su zločini počinjeni tijekom “međunarodnog ratnog sukoba”. Dakle, tijekom ruske agresije na Ukrajinu.

Hajmo iskreno, koliko je ova priča realna i izvjesna?

SREBRENIČKA KOLONA

A sada BiH. Bio je maj 1992. godine kada su pripadnici agresorske JNA zarobili predsjednika države na kojoj su izvršili agresiju. Onda su 2. maja napali zgradu Predsjedništva. Istovremeno su se jedinice JNA ukopale iznad Sarajeva i čekale su evakuaciju svoje komande iz centra grada da započnu sa svakodnevnim kanonadama i snajperisanjima. bh. 3. maja su teritorijalci uspjeli presjeći put koloni JNA. Devet oficira JNA je ubijeno. Na godišnjicu bitke, tri decenije kasnije, Tužilaštvo BiH podiže optužnicu za ratne zločine počinjene tijekom napada na kolonu JNA. Svi visokopozicionirani dužnosnici RBiH koji su ostali žive su optuženi.

Da, to je moguće u Bosni i Hercegovini.

Moguće je, recimo, i da je kolona srebreničkih Bošnjaka koji su se u julu 1995. godine preko šuma iz Srebrenice uputili prema Tuzli bio legitiman vojni cilj za Vojsku i MUP RS-a. A da, istovremeno, kolona jedinica JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nije “legitimna meta”.

(Oslobođenje)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...