MLADEN IVANIĆ DEMOLIRAO LAKTAŠENKA: "Vrijeme mu je da ide u hladovinu, predugo je na suncu"

Američki senator Murphy nedavno je objavio da su se članovi Predsjedništva BiH posvađali pred njim, dok je Dodik to oštro demantovao.

  • Politika

  • 08. Maj 2022  08. Maj 2022

  • 2

"Gubitak predstojećih izbora u Republici Srpskoj znači i Dodikov definitivni odlazak sa vlasti. Ko predugo vlada na način na koji je to radio Dodik, taj se teško vraća. Predugo je na Suncu, njegova sunčanica je postala hronična", rekao je u intervjuu za "Novu" Mladen Ivanić, bivši član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

NOVA: Američki senator Murphy nedavno je objavio da su se članovi Predsjedništva BiH posvađali pred njim, dok je Dodik to oštro demantovao. Kakvu poruku međunarodnoj zajednici šalju ovakvi događaji?

Da li je toga bilo pred senatorom ne znam, jer tamo nisam bio, ali oni već mjesecima i godinama rade isto. Jedni dugima pričaju vrlo ružne stvari, nemaju nikakvog dogovora, što pokazuje da je svima sukob jedini izvor političkog djelovanja i da ih svjesno kreiraju. Što više napadaju jedni druge, imat će veću podršku u svom biračkom tijelu.

NOVA: Hoće li zaista birači na sukobe reagovati podrškom, obzirom na posljedice koje to ima po njih?

Očigledno je da se za sada to politički isplati. Već 24 godine živimo u zemlji u kojoj nema apsolutno nikakvog dogovora i stiče se utisak da oni misle da su najjači. Vidjet ćemo na izborima da li je ta taktika ispravna, ali krajnje posljedice trpe ljudi. Niko ozbiljan ne želi u zemlju sa takvim liderima da ulaže, tako u BiH nema investicija i zapošljavanja, već samo odlaska ljudi. Dogovoreno ili bez dogovora, tim napadanjem oni sebi daju na značaju kao velikim braniocima nekog naroda i na taj način traže političku podršku. Njima dobro - narodu loše, ali dok narod trpi bit će tako.

Uslijed sve teže geopolitičke situacije, Evropa je više puta tražila od svih zemalja članica ili onih koje žele da se kandiduju da uvedu sankcije Rusiji. Bosna i Hercegovina to nije uradila, mislite li da čelnici BiH mogu donijeti takvu odluku u narednom periodu?

Ovdje je nemoguće da jedan entitet uvede sankcije, a drugi ne. U ovakvom politčkom ambijentu ja ne očekujem mogućnost dogovora po tom ptanju. Učešće Rusije u ekonomiji BiH nije veliko, najviše bi se to odrazilo na Sarajevo zbog gasa, ali Dodik je tu bio biše nego jasan, on sankcije neće uvoditi. Mislim da to prešutno odgovara i drugim partnerima iz Federacije jer im gas dolazi, a oni mogu da kažu "Mi bismo uvodili sankcije, ali Dodik ne da". Dodiku taj ambijent isto odgovara, tako da se situacija neće mijenjati, a BiH neće uvodi sankcije Rusiji.

NOVA: Nakon više mjeseci pregovora o novom Izbornom zakonu nije postignut nikakav dogovor. Ima li šanse da on bude donesen prije izbora?

To je gotovo, izbori se raspisuju, a to je moguće samo sa postojećim Izbornim zakonom. Neće biti promjene Izbornog zakona, ostat će sadašnji do okončanja izbora. Najveći problem sa njim imaju predstavnici hrvatskog naroda, bit će zanimljivo vidjeti kako će oni na to da reaguju. Izbora će biti, ne očkujem bojkot, ali zavisno od rezultata možemo odmah nakon njih očekivati nastavak priče o Izbornom zakonu. Ipak, mislim da ni u naredne četiri godine, a ni poslije, kad je u pitanju odnos Bošnjaka i Hrvata neće biti rješenja. Previše su oni ukopani u sopstvene pozicije da bi se pravio ikakav kompromis.

NOVA: O tome je govorio i hrvatski predsjednik Milanović, koji čak tvrdi da će staviti veto na ulazak Finske i Švedske u NATO ukoliko se promeni Izborni zakon. Može li Milanović zaista toliko da utječe na čelnike EU?

Evidentno je da je Hrvatska kao ključni prioritet prije nekoliko godina postavila pokušaj da pomogne Hrvatima u BiH da ostvare politčke ciljeve, a to je izmjena Izbornog zakona i na neki način određivanje procedure koja bi garantovala da Hrvati biraju svog predstavnika, što Bošnjaci ne žele. Ja to tumačim tako da Milanović govori slobodnije i na svoj specifični način. Govori ono što jeste dio hrvatske politike, a to je utjecaja Hrvatske u Briselu da se promijene stvari u BiH, ali ne djeluje mi da će to dati ikakav rezultat.

NOVA: Iako Dodikova partija SNSD još uvek nije prestavila kandidata za predstojeće izbore, iz opozicije na crtu SNSD-u izlazi Jelena Trivić. Ima li ona šanse protiv vladajuće partije u Republici Srpskoj?

Potpuno sam uvjeren da ima iz mnogo razloga. SNSD je toliko toga obećao, a ništa nije uradio. U takvim uslovima SNSD nema temu, a uvijek su tražili neku veliku nacionalnu temu. Očigledno su se svi zajedno prepali međuanrodnih pritisaka i odustali od toga. Kada je riječ o onome na čemu Jelena Trivić insistira, a mislim na borbu protiv korupcije i građenje društva gdje su btine insitutcije, SNSD nema šta da kaže. U pitanju je zaokružena politčka ličnost i jedan od najhrabrijih kritičara vlasti, što stvara dobre usove za pobjedu.

NOVA: S obzirom na to da vjerujete u pobedu opozicije, šta to znači za političku budućnost Milorada Dodika i Željke Cvijanović?

Kad je političar dugo na Suncu, udari ga sunčanica. Poltičare treba vratiti u hladovinu da vide kako izgleda normalan život, pa možda se nekad i vrate na funkciju. Ne mislim da Dodik ima prostora da se vrati ako ode u hladovinu jer je predugo na Suncu, pa je sunčanica postala hronična. Gubitak ovih izbora znači i definitivni silazak sa vlasti. Ko predugo vlada na način na koji je to radio Dodik, taj se teško vraća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...