IZNENAĐUJUĆI REZULTATI NOVE STUDIJE: Kako posljedice zaraze koronavirusom dugoročno mogu utjecati na mozak i inteligenciju...

Naučnici su istražili kako tačno virus utječe na središnji nervni sistem i koliku štetu može uzrokovati.

  • Zdravlje

  • 09. Maj 2022  09. Maj 2022

  • 1

Rezultati nove studije pokazali su da bi koronavirus mogao srušiti IQ za deset bodova i postariti mozak za 20 godina, piše The Sun.

Pacijenti koji su hospitalizirani zbog Covida-19 mogu dobiti oštećenje mozga koje traje duže od šest mjeseci. Neki od njih otkrili su se da teško pronalaze prave riječi te da im treba duže vremena za obradu informacija ili, pak, da imaju manjak pažnje.

Naučnici sa Univerziteta Cambridge kazali su da najbolesniji pacijenti imaju najgore posljedice te su kao primjer naveli podatak da je za vrijeme pandemije 40.000 ljudi u Engleskoj primljeno na odjel intenzivne njege.

Studija o 46 Britanaca hospitaliziranih s Covidom-19 2020. godine pokazala je da su na testiranju mozga postigli lošije rezultate nego što se očekivalo, u usporedbi s prosječnim rezultatima koje je pokazalo 66.000 ljudi.

"Pratili smo neke pacijente čak deset mjeseci nakon njihove akutne infekcije, tako da smo mogli vidjeti vrlo sporo poboljšanje. Vrlo je moguće da se neke od tih pojedinaca nikada neće u potpunosti oporaviti", kazao je anesteziolog i stručnjak za mozak profesor David Menon.

On je kazao da teški oblik koronavirusa može "izgladniti" mozak te ga tako lišiti krvi i kisika i oštetiti ga toliko da može srušiti IQ za deset bodova.

Čak i blagi slučaj koronavirusa može uzrokovati dugotrajno oštećenje mozga. Naučnici su istražili kako tačno virus utječe na središnji nervni sistem i koliku štetu može uzrokovati.

Tim sa Univerziteta Tulane otkrio je ozbiljno oticanje mozga i povrede povezane sa smanjenim protokom krvi ili kisika u mozgu. Također, pronašli su dokaze malih krvarenja, oštećenja i umiranja neurona čak i kod primata koji nisu imali tešku bolest.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...