NOVI PREMIJER SLOVENIJE U AKCIJI: Golob protiv postavljanja 15 ambasadora bliskih Janši...

Dodao je kako smatra da je to što namjerava provesti "potpuno legitimno" i da bi to napravila svaka nova vlada.

  • Regija

  • 10. Maj 2022  10. Maj 2022

  • 0

Pobjednik slovenskih parlamentarnih izbora i budući premijer Robert Golob najavio je da će osporiti postavljanje 15 ambasadora čije je imenovanje pokrenula odlazeća vlada Janeza Janše.

Ako predsjednik države Borut Pahor odobri 15 ambasadora, bliskih suradnika premijera Janše, naša će stranka Pokret sloboda pokrenuti postupke da se smijene, kazao je Golob u ponedjeljak navečer na javnoj tribini.

O svom protivljenju da se na spomenuta ambasadorska mjesta potvrde kandidati koji su vrlo bliski Janši i to pred sam kraj mandata sadašnje vlade Golob je, kako je istaknuo, već obavijestio Pahora.

"Očekujemo njegovo razumijevanje činjenice da nova vlada ne može provoditi vanjsku politiku s ambasadorima koji bi se toj politici suprotstavljali", kazao je Golob.

Dodao je kako smatra da je to što namjerava provesti "potpuno legitimno" i da bi to napravila svaka nova vlada.

Golob je najavio i da će nova vlada provesti opsežne potrebne kadrovske promjene u državnom aparatu i javnim poduzećima.

"Striktno i dosljedno moramo početi ispitivati stručnost i kvalificiranost svih kadrova u državi", kazao je Golob.

Kao jedan od prioriteta nakon formiranja nove vlade Golob je istaknuo ponovnu regulaciju cijena energenata, a najavio je da će se osnovati i nova ministarstva u vladi koja će se baviti klimatskim promjenama i energetskim pitanjima.

Imena većine ministara u njegovoj vladi bit će poznata u srijedu, dva dana pred održavanje konstitutivne sjednice novog parlamenta, najavio je Golob koji prije prve sjednice treba dogovoriti osnove koalicijskog ugovora svog Pokreta sloboda sa Socijalnim demokratima Tanje Fajon i Ljevicom Luke Meseca, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...