HRVATSKI MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA O ORBANOVOJ AGRESIVNOJ IZJAVI: "Nikakve pretenzije danas ne mogu proći, hrvatski teritorij je neupitan"

Božinović je komentirao i izjave mađarskog premijera Viktora Orbana. 'Hrvatska Vlada vodi principijelnu politiku na temelju dobrosusjedskih odnosa i zaštite hrvatskih interesa. MVEP je, koliko mi je poznato, uručio notu mađarskom veleposlaniku.

  • Regija

  • 10. Maj 2022  

  • 8

Vladajuća koalicija održala je redovni sastanak u Banskim dvorima, a izjavu je novinarima nakon sastanka dao potpredsjednik Vlade Hrvatsje i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, piše tportal.hr. Jedna od tema sastanka vladajuće koalicije bila je i posjeta premijera Hrvatske Ukrajini, kazao je nakon sastanka Božinović. 'Kad se sjetimo svih poruka agresora u to doba, imaš dojam deja vua, da se neke stvari ponavljaju. Kako nisu uspjele u slučaju Hrvatske, ne uspijevaju ni u slučaju Ukrajine', kazao je Božinović.

Premijer je, dodao je, dao informaciju o prijedlogu šestog paketa sankcija Rusiji, što predviđaju embargo na naftu i naftne prerađevine. 'U tom kontekstu je razgovarao i s predsjednicom Europske komisije', kazao je Božinović.

Razgovaralo se i o predstojećim aktivnostima u Saboru, kazao je Božinović.

O ORBANU

Božinović je komentirao i izjave mađarskog premijera Viktora Orbana. 'Hrvatska Vlada vodi principijelnu politiku na temelju dobrosusjedskih odnosa i zaštite hrvatskih interesa. MVEP je, koliko mi je poznato, uručio notu mađarskom veleposlaniku. Nikakve pretenzije danas ne mogu proći. Hrvatski teritorij je neupitan i oko toga nema nikakvih dvojbi i građani ne trebaju biti zabrinuti', kazao je Božinović.

Upitan je li se razgovaralo o zakonu o pobačaju, Božinović je kazao: 'Riječ je o osjetljivom slučaju gospođe Čavajda i svi suosjećamo s njezinom situacijom. Međutim ono što vam ja mogu reći - ovo definitivno nije političko pitanje, nego zdravstveno pitanje. Meni je iskreno malo teže razumjeti ljude koji nisu zdravstvene struke koji ulaze u detalje ovog slučaja. Oko njega je zasjedalo jedno povjerenstvo, ministar Beroš je angažirao jednu vrstu ad hoc povjerenstva i samo liječnici mogu dati odgovore na pitanja je li to stanje takvo da baš medicina ne bi mogla naći odgovor u slučaju rođenja djeteta. Čuo sam da je slovenska komisija odobrila, ali kao i u drugim slučajevima oslanjamo se na našu struku. Ja bih prepustio njima da donesu odluku i da je obrazlože, ne znam tko to drugi može to napraviti.'

'Premijer je rekao da će tražiti od ministara da vide ima li prostora za interveniranje države', kazao je Božinović upitan može li država još intervenirati zbog cijene goriva.

Na pitanje zašto se ignorira naputak Ustavnog suda da se donese zakon o pobačaju, kazao je: 'Ne želim s vama polemizirati, ali Ustavni sud je zadužio Sabor. Ovaj slučaj o kojem govorimo ne može se dovoditi u vezu s pravom na pobačaj, niti je to pravo Ustavni sud doveo u pitanje niti to pravo itko dovodi u pitanje kada govorimo o Vladi i saborskoj većini.'

VLADA ĆE PROMIŠLJATI

'Vlada će promišljati, kao što promišlja o svakom, pa i ovom osjetljivom pitanju i u budućnosti', kazao je na više upita kada će napokon biti riješeno pitanje zakona o pobačaju, neovisno o slučaju Čavajda. 'Ovo nije tema kojoj možemo lakonski pristupiti', zaključio je Božinović i podsjetio da je prošlo 27 godina otkad je to pitanje adresirano Ustavnom sudu: 'Bilo je raznih vlada, različitih, to je pitanje za sve i mislim da su svi bili itekako svjesni o kako osjetljivom pitanju se radi.'

'Jasna je odredba zakona kad govorimo o prekidu trudnoće, ali postoji i drugo pravo, na priziv savjesti, koje neki liječnici koriste. Situacija je u RH takva da kod 395 liječnika, njih 164 radi, a drugi imaju priziv savjesti. Radi se o pravima koja ne isključuju jedno drugo dok se može i jedno i drugo koristiti', dodao je Božinović oko provedbe Zakona o pobačaju.

Komentirao je i 86 građana koji su od početka godine tražili odricanje od državljanstva. 'Taj broj ne odudara od brojeva iz prošlosti. Imali smo vrijeme covida, kad je bilo manje tih postupaka. Spomenut ću još jedan primjer - ima dosta država koje ne dopuštaju dvostruko državljanstvo. Znam slučajeva i kada bi se ljudi koji su dolazili u Hrvatsku odrekli drugog državljanstva. To nije tema', kazao je Božinović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...