JEZIVE SLIKE IZ MARIUPOLJA: Azov objavio šokantne fotografije iz čeličane - "Neka cijeli svijet vidi ove ljude..."

Na njima se vide ranjeni vojnici koji u katakombama ogromnog kompleksa koji preživljavaju bez adekvatne ljekarske pomoći.

  • Svijet

  • 11. Maj 2022  11. Maj 2022

  • 2

Dok su ruske trupe u ponedjeljak na ulicama razrušenog Mariupolja slavile 'Dan pobjede', samo nekoliko stotina metara dalje u bunkerima Azovstala šačica ljudi ostavljena je na milost i nemilost okupatora. Borci iz čeličane Azovstal više od dva mjeseca trpe strahovite napade ruske vojske, a sada su došli u situaciju da svaki dan smatraju da im je posljednji. Hrane, vode i municije imaju sve manje, ali kako sami kažu, predaja ne dolazi u obzir.

"Nećemo se predati. Predaja znači smrt", rekao je prvi čovjek Azova Svjatoslav Palamar.

U utorak kasno navečer Azov je na svojim društvenim mrežama objavio niz šokantnih fotografija koje jasno dokazuju u kakvim uvjetima žive borci iz bataljona. Na njima se vide ranjeni vojnici koji u katakombama ogromnog kompleksa koji preživljavaju bez adekvatne ljekarske pomoći.

"Zar Ukrajina i svjetska zajednica sada nisu u stanju zaštititi i brinuti se o ovim ljudima. Zahtijevamo hitnu evakuaciju ranjenih vojnika na teritorij pod kontrolom Ukrajine, gdje će im biti pružena pomoć i odgovarajuća skrb. Pozivamo UN i Crveni križ da pokažu svoju humanost i potvrde temeljna načela na kojima su stvoreni, Dakle, njihova je zadaća spasiti ranjenike koji više nisu borci. Vojnici koje vidite na fotografiji branili su Ukrajinu po cijenu vlastitog zdravlja. Cijeli civilizirani svijet mora vidjeti uvjete u kojima se nalaze ovi ljudi. Na fotografijama vidite osakaćene branitelji Mariupolja. Oni žive u potpunim nehigijenskim uvjetima, s otvorenim ranama zavijenim nesterilnim ostacima zavoja, bez potrebnih lijekova, pa čak i hrane. Morate djelovati", stoji u nizu poruka bataljona Azov.

<p>Borci iz Azovstala</p>

Za Sky News sinoć se iz čeličane javio i pukovnik bataljona Azov Ilija Samoilenko koji je priznao da ukrajinski borci imaju teške gubitke, te da bi im svaki dan mogao biti posljednji.

"Niko nije očekivao da tako dugo možemo izdržati, ali kao što i sami možete vidjeti, mi smo još tu. Broj poginulih i ranjenih vojnika je jako velik, imamo teških gubitaka."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...