STRAVA I UŽAS: Izraelska vojska ubila novinarku Al Jazeere...

Jenin je uporište palestinskih oružanih frakcija na sjeveru okupirane Zapadne obale.

  • Vijesti

  • 11. Maj 2022  11. Maj 2022

  • 1

Izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali ubile su novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Prema ministarstvu i novinarima Al Jazeere, pogođena je metkom u glavu dok je pokrivala izraelske napade na grad Jenin, nakon čega je prevezena u bolnicu u kritičnom stanju.

No, tamo je proglašena mrtvom, navelo je ministarstvo.

Okolnosti njene smrti još nisu jasne, ali video snimak događaja pokazuje da je Abu Akleh pogođena u glavu, tvrdi Al Jazeerina Nida Ibrahim.

„Ono što zasad znamo je da je palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo njenu smrt. Shireen Abu Akleh je izvještavala o događajima koji su se odvijali u Jeninu, tačnije, izraelskom napadu na grad na sjeveru okupirane Zapadne obale, kada je pogođena metkom u glavu”, rekla je Ibrahim iz palestinskog grada Ramallaha.

„Kao što možete zamisliti, ovo je šok za sve novinare koji su radili s njom“.

Govoreći u suzama, Ibrahim je kazala da je Abu Akleh bila „veoma poštovana novinarka“ koja je radila za Al Jazeeru od početka druge palestinske Intifade 2000. godine.

Šef ureda Al Jazeere u Ramallahu Walid al-Omary, rekao je da nije bilo pucnjave od strane Palestinaca, suprotstavljajući se izraelskim tvdnjama o događaju, u kojima je vojska spomenula i tu mogućnost.

Izraelska vojska navela je da je, tokom operacije u Jeninu, bila pod napadom iz vatrenog oružja i eksplozivom, te da je uzvratila.

Giles Trendle, direktor Al Jazeere, rekao je da je Mreža „šokirana i ožalošćena“ zbog smrti Shireen Abu Akleh, te je pozvao na transparentnu istragu o događaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...