NOVI UDAR IZ MOSKVE: Proruski hakeri napali nekoliko italijanskih institucija među kojima i Senat...

Od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, mnoge su zapadne vlade podigle nivoe uzbune u iščekivanju mogućih kibernetičkih napada na IT sisteme i infrastrukturu.

  • HiTec

  • 12. Maj 2022  12. Maj 2022

  • 0

Proruski hakeri napali su internet-stranice nekoliko italijanskih institucija, uključujući i gornji dom italijanskog parlamenta Senat, izvijestila je u srijedu novinska agencija ANSA.

Hakerska grupa “Killnet” preuzela je odgovornost za napad, čije su mete bili i Nacionalni zdravstveni institut (ISS), te nacionalno udruženje vozača Automobile Club d’Italia. Web stranice Senata, gornjeg doma italijanskog parlamenta, te ISS-a ponovno su uspostavljene nakon jednosatnog prekida.

Predsjednica Senata Elisabetta Casellati rekla je na Twitteru da hakerski napad nije prouzročio nikakvu štetu.

“Ovo su ozbiljni incidenti koje ne treba potcijeniti”, napisala je.

Ministarstvo odbrane, čija web stranica nije bila dostupna, u saopćenju je objavilo da je to “zbog dugo planiranih aktivnosti održavanja koje su u toku na internet-stranici”.

Izvor u italijanskoj agenciji za kibernetičku sigurnost rekao je Reutersu da rade s pogođenim upravama na obnavljanju web stranica, sugerirajući da će poduzeti “odgovarajuće tehničke protumjere”. Policija je saopćila da je istraga u toku, ali nisu dali daljnje komentare.

Od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, mnoge su zapadne vlade podigle nivoe uzbune u iščekivanju mogućih kibernetičkih napada na IT sisteme i infrastrukturu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...