KORISTILI LAŽNE PROFILE ZGODNIH ŽENA NA FACEBOOKU: Kako su Ukrajinci prevarili ruske vojnike, pa im bombardovali baze

Ukrajinci su hakovali hiljade sigurnosnih i saobraćajnih kamera u Bjelorusiji i dijelovima Ukrajine koje je okupirala Rusija.

  • Svijet

  • 05. Sep. 2022  05. Sep. 2022

  • 1

Šef ukrajinske kompanije za cyber sigurnost regrutirao je desetine ukrajinskih hakera koji su, koristeći satelite Starlink, provalili u sigurnosne kamere na teritoriji pod ruskom okupacijom.

Hakeri su se, kaže, usudili da prevare ruske vojnike da im otkriju lokacije ruskih baza, piše Financial times.

Ukrajinci su hakovali hiljade sigurnosnih i saobraćajnih kamera u Bjelorusiji i dijelovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, prenosi Index.

Da bi filtrirao informacije, tim je napisao kod za mašinsko učenje koji im je pomogao da razlikuju vojne pokrete od normalnog saobraćaja. Informacija je proslijeđena vojsci putem web portala dostupnog javnosti.

Vojnicima slali poruke s lažnih profila

Financial times piše i da su Ukrajinci otkrili da se u blizini okupiranog Melitopolja nalazi ruska vojna baza. Zatim su, koristeći lažne profile atraktivnih žena na Facebooku i ruskim društvenim mrežama, prevarili vojnike da im pošalju fotografije.

Zatim su geolocirali fotografije i podijelili lokaciju baze sa ukrajinskom vojskom.

Nekoliko dana kasnije, na TV-u su gledali snimak ukrajinske artiljerije kako uništava vojnu bazu, prenosi Index.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...