KOSOVO PREDALO ZAHTJEV ZA ČLANSTVO U VIJEĆE EVROPE: Vučić reagirao - "Priština srušila Washingtonski sporazum"

Dodao je da će Srbija u narednim nedjeljama pokazati da može da se bori i čuva svoju zemlju.

  • Regija

  • 12. Maj 2022  12. Maj 2022

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ministrica vanjskh poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz zvanično predala zahtjev za članstvo Kosova u Vijeću Evrope čime je Priština "srušila" Washingtonski sporazum.

Vučić je nakon što je otvorio Sajam automobila u Beogradu novinarima izjavio da je Gërvalla taj zahtev podnijela "prije pet minuta".

"Time je Priština pokazala da je srušila još jedan, Washingtonski sporazum, brutalno su ga pogazli, ne sekiraju se nizašta. Posle gotovo desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma, sada su pogazili i Washingtonski sporazum, Rezoluciju 1244 ni oni ni njihovi mentori nikada nisu poštovali. Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, ali da na odgovoran, racionalan i ozbiljan način pružimo čvrst i snažan odgovor", rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija u narednim sedmicama pokazati da može da se bori i čuva svoju zemlju.

Ocijenio je da su "mentori Prištine mnogo jači" i ilustrovao da su ti mentori "rodili, ljuljali u kolevci" Kosovo i da ga i danas podržavaju, "ma koliko oni bili nekorektni i ma koliko ništa ne činili" na pronalaženju bilo kakvog kompromisnog rješenja.

"Vama je jasno da ključne zapadne zemlje vode ovu igru, mi smo mala, slobodarska zemlja koja se trudi da čuva svoj suverenitet i pravo na samostalno odlučivanje. Pokušat ćemo da im se na miran i diplomatski način po tom pitanju suprotstavimo. Naše moći su ograničene, nevelike, ali život je borba i borit ćemo se, nema povlačenja, predaje i sklanjanja pred ucenama i ultimatumima", rekao je Vučić.

Pominjući Jelisejsku palatu i Bijelu kuću, Vučić je ocjenio da su "oni napravili, oni ih čuvaju, oni će sve da urade da mi priznamo nezavisnost takozvanog Kosova".

Odgovarajući na pitanje kakav će odgovor Srbije biti na zahtjev Prištine, Vučić je rekao da je Srbija "pravila određene računice" i da bi Kosovo moglo da ima podršku do 70 posto za ulazak u Vijeće Evrope "ukoliko bi svi oni koji su priznavači takozvane kosovske nezavisnosti glasali za članstvo".

Dodao je da je Kosovo nedavno dobilo podršku Sjedinjenih Američkih Država za ulazak u program Partnerstvo za mir i ocjenio da je to način pritiska na one članice Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali i pritisak na Srbiju da to učini.

"Sve to njima ne vredi previše ukoliko od Srbije i Beograda ne dobiju zeleno svetlo, tako da, neka svi oni rade svoj posao, a ovim su nam svi oni koji su pričali o poštovanju međunarodnog prava i principima i vrednostima još jednom pokazali da nikakve vrednosti nemaju, da nikada nikakve principe nisu ni poštovali, a u međunarodnom pravu interesovalo ih je samo onoliko koliko su mogli da ga iskoriste u svoje političke potrebe i ništa više", rekao je Vučić.

Upozorio je da to ima dodatni efekat na odnose u regionu i da pravi probleme i naglasio da odgovor Srbije mora da bude dovoljno pametan i mudar da se sačuva mir i stabilnost, ali i da Srbija "mora da bude dovoljno čvrsta, snažna i uporna u zaštiti onoga što je njeno", prenosi Anadolu Agency (AA).

Ranije danas Vlada Kosova je načelno odobrila inicijativu za članstvo Kosova u Vijeću Evrope.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...