RAT UŽIVO: Ruska vojska nastavila stratešku ofanzivu na istoku Ukrajine, napada nova sela i gradove

Danas je 79. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane za rusku agresiju na Ukrajinu iz minute u minutu pratite na portalu "Slobodna Bosna"!

  • Vijesti

  • 13. Maj 2022  13. Maj 2022

  • 15

22:44 Ruska vojska nastavila je svoju stratešku ofanzivu na istoku zemlje, napada nova sela i gradove, objavila je ukrajinska vojska u svom dnevnom operativnom saopćenju, prenosi Associated Press.

Ruske trupe su pucale na ukrajinske vojnike u blizini naselja Rubežne, u blizini strateški važnog grada Severodonjecka u Donbasu, objavio je glavni štab ukrajinske vojske.

Analitičari kažu da su borbe na području Sevedononjecka ključne za osiguranje kontrole nad Donbasom, istočnim industrijskim središtem Ukrajine, koje čine regije Donjeck i Lugansk.

Danas su ruske trupe bezuspješno pokušale ući u gradove Zolote i Kamiševaha, saopćila je ukrajinska vojska. Dodaje se da su ruske snage raketirale strateški važna naselja Kamenka i Novoselivka.

Ukrajinska vojska je navodi i da je Rusija nastavila granatirati ukrajinske položaje u Mariupolju, u blizini čeličane Azovstal gdje se ukrajinske trupe i dalje drže.

22:32 Glasnogovornik Pentagona John Kirby pozvao je Kongres da donese dodatni paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara tokom briefinga u petak. Rekao je da je 19. maja krajnji rok, izvijestio je CNN, a prenosi Guardian. "19. maja je dan kada ćemo stvarno, bez dodatnih ovlasti, postati nesposobni za slanje novih stvari. Do 19. maja to će početi utjecati na našu sposobnost da nesmetano pružamo pomoć".

"I dalje pozivamo Senat da djeluje što je brže moguće kako ne bismo došli do kraja maja i situaciju da nemamo dodatnih ovlasti na koje bismo se mogli oslanjati... Kretali smo se prilično brzo ovdje i u smislu pojedinačnih paketa koji su odobreni i koliko brzo te stvari dolaze u ukrajinske ruke... Željeli bismo biti u mogućnosti nastaviti tim tempom koliko god možemo".

I demokrati i republikanci su ove sedmice podržali paket pomoći, no Rand Paul, senator iz Kentuckyja, blokirao njegovo odobrenje.

22:23 Policijski službenici u Ukrajini istražuju 41 ruskog vojnika osumnjičenog da su počinili ratne zločine u zemlji, javlja novinska agencija Interfax-Ukrajina, kako prenosi BBC.

Glavna tužiteljica Irina Venediktova izjavila je da će se protiv osumnjičenih voditi istraga za niz zločina - od bombardiranja civilne infrastrukture, ubijanja civila, silovanja i pljačke. Osumnjičeni će odgovarati pred ukrajinskim sudom, dodala je.

Danas se na sudu u Kijevu pojavio ruski vojnik optužen za ubistvo nenaoružanog 62-godišnjeg civila. Vadim ŠiŠimarin, 21-godišnjak, doveden je pred sud na pripremno ročište. Prijeti mu doživotna zatvorska zbog optužbe za ratne zločine i ubistvo s predumišljajem.

Tokom televizijskog obraćanja u petak navečer, Venediktova je rekla da će se iduće sedmice održati preliminarna saslušanja za još dvojicu osumnjičenih.

22:12 Pavlo Kirilenko, šef vojne uprave regije Donjeck, rekao je za CNN da su pokušaji spašavanja ukrajinskih boraca u Azovstalu u toku i da su "vrlo teški", prenosi The Guardian američku mrežu CNN.

"Teški pregovori su u toku i oni još uvijek traju, kako bi se postupno spasili branitelji jer Ruska Federacija pokušava što više diktirati svoje uslove i zahtjeve. Dakle, prije svega će se raditi o teško ranjenim borcima", rekao je.

Kirilenko je rekao da Rusi nastavljaju bombardirati Avozstal. "To su teške, vakuumske, visokoeksplozivne bombe", rekao je.

21:54 Vlasti proruske separatističke pokrajine u Gruziji, Južne Osetije objavile su u petak da će 17. maja organizirati referendum o njezinu pripojenju Rusiji.

"Predsjednik" Anatolij Bibilov je "potpisao uredbu o raspisivanju referenduma u republici Južnoj Osetiji", saopćeno je iz njegovog ureda, navodeći "povijesne težnje" stanovnika tog malenog kavkaskog teritorija kao razlog za pripojenje Rusiji, s kojom graniči.

21:45  Ukrajinski glavni tužitelj otkrio je da se više od 11.000 incidenata istražuje kao mogući ratni zločin. Ranije danas se 21-godišnji ruski vojnik narednik Vadim Shyshimarin pojavio na sudu u Kijevu optužen da je ubio 62-godišnjeg Ukrajinca pucajući mu u glavu.

21:20 Ruske zračne snage napale su skladište oružja u regiji Harkiv u Ukrajini, javlja državna novinska agencija RIA. Novinska agencija citirala je rusko ministarstvo odbrane koje je reklo da je pogodilo objekt večeras.

20:50 Pregovori s Rusijom o evakuaciji ukrajinskih branitelja iz čeličane Azovstal u južnom gradu Mariupolju su "vrlo teški", rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

"Rezultat se možda neće svidjeti svima, ali naš je zadatak evakuirati naše ljude. Sve njih. Žive", rekla je.

"Ako Bog da da ćemo ih sve spasiti", dodala je.

Željezara Azovstal posljednje je uporište Mariupolja, a posljednjih dana suočena je s ponovnim bombardiranjem ruskih vojnika.

20:30 Visoki američki odbrambeni zvaničnik objavio je da su današnji razgovor američkog ministra obrane Lloyda Austina i njegovog ruskog kolege Sergeja Šojgua, koji je trajao sat vremena, zatražili i inicirali Amerikanci koji, koliko se može shvatiti, sedmicama pokušavaju ponovno uspostaviti komunikacijske linije s Moskvom, prenosi Sky News.

Prema riječima tog zvaničnik, Austin je rekao Šojguu kako želi zadržati komunikacijsku liniju otvorenom. "Austin je pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini i naglasio važnost održavanja komunikacijskih linija", rekao je.

Prekid kanala komunikacije na vojnoj razini između Rusije i Sjedinjenih Država bio je uzrok velike zabrinutosti u vrijeme kada je visoka mogućnost za pogrešne vojne procjene, pogrešne odluke ili nesporazume.

20:03 Ukrajina je potpisala ugovore o uvozu 300.000 tona dizela i 120.000 tona benzina za pokrivanje potrošnje u maju.

Rusija je uništila 27 skladišta goriva i rafineriju nafte Kremenčuk u centralnoj Ukrajini otkako je započela svoju invaziju.

19:47 Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je danas s liderima Švedske i Finske kako bi pokazao svoju podršku "politici otvorenih vrata NATO-a" i pravu obje skandinavske zemlje "da odlučuju o svojoj budućnosti, vanjskoj politici i sigurnosnim aranžmanima", izvijestila je Bijela kuća, a prenosi The Guardian.

Biden je razgovarao sa finskim kolegom Saulijem Niinistöom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson kako bi raspravljali o "bliskoj odbrambenoj i sigurnosnoj saradnji" između zemalja, kao i o njihovim naporima "usmjerenim na jačanje translatlantske sigurnosti", navodi se dalje.

Šefovi su također razgovarali o "bliskom partnerstvu" među zemljama u nizu globalnih pitanja i "ponovili svoju zajedničku predanost kontinuiranoj koordinaciji" kako bi pomogli Ukrajini.

19:45 Ukrajinske oružane snage rekle su da su ruske snage usredotočene na osiguranje povlačenja trupa iz regije Harkiv. Te su se trupe našle pod sve većim pritiskom ukrajinskih protivnapada.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga saopćio je da je bilo više artiljerijskih granatiranja ukrajinskog teritorija dok su Rusi pokušavali napredovati prema Slavjansku, ključnom cilju. Selo Nova Dmitrivka bilo je pod napadima, navodi se.

U regiji Lugansk odbijen je ruski napad na grad Zolote, objavio je Glavni štab, dodajući da je zabilježeno više prekograničnih granatiranja.

19:33 Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je kako se Kijev nada da će naoružati milion ljudi, dok se zemlja priprema za novu fazu rata, prenosi The Guardian.

"Ulazimo u novu, dugu fazu rata. Da bismo pobijedili, moramo pažljivo planirati resurse, izbjegavati pogreške i projektirati svoju snagu na takav način da se neprijatelj u konačnici slomi", napisao je u objavi na Facebooku ranije u petak.

Zahvalio je britanskom ministru odbrane Benu Wallaceu na njegovoj podršci povećanju pomoći Kijevu, kao i vodstvu američkih partnera, uključujući njegovog američkog kolegu Lloyda Austina.

Cilj Ukrajine je "obnoviti naš suverenitet i teritorijalni integritet unutar međunarodno priznatih granica", rekao je. Reznikov je dodao da se "fokusira na potrebu da se osigura milion ljudi koji će se suočiti s neprijateljem".

Upozorio je i da su "izuzetno teške sedmice pred nama" i da su Ukrajini potrebni "jedinstvo, kohezija, volja i strpljenje" u ovom iznimno teškom razdoblju.

19:15 Predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu u ruskoj Dumi Oleg Morozov govorio je o Poljskoj.

“Izjavama da je Rusija poput kancerogenog tumora te da moramo platiti odštetu Ukrajini, Poljska nas ohrabruje da je stavimo na prvo mjesto u redu za denacifikaciju nakon Ukrajine”, objavio je.

18:58 Finski predsjednik Sauli Niinistö rekao je da je razgovarao o "sljedećim koracima Finske prema članstvu u NATO-u" s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson. Poziv je trajao oko 40 minuta, navodi Bijela kuća.

18:34 Rusija sutra prekida električne energije Finskoj, objavio je dobavljač RAO Nordic, usred rastućih napetosti oko nastojanja Helsinkija da se pridruži NATO-u. RAO Nordic, podružnica ruskog državnog energetskog holdinga Inter RAO, u saopćenju kaže da je "prisiljena obustaviti uvoz električne energije" od 14. maja. "Ova situacija je iznimna i dogodila se prvi put u više od 20 godina naše trgovačke povijesti", dodaje se u saopćenju.

18:18 EU bi se sljedeće sedmice mogao dogovoriti o postepenom embargu na rusku naftu unatoč zabrinutosti oko opskrbe u istočnoj Europi, tvrde diplomati i dužnosnici. Visoki diplomata EU rekao je za Reuters "da će biti dogovora", dok je drugi visoki diplomata rekao da bi sporazum mogao doći već u ponedjeljak kada se ministri vanjskih poslova EU sastanu u Bruxellesu. Treći diplomata rekao je da postoji mogućnost dogovora kasnije tokom sedmice.

18:02  Američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom po prvi put od prije nego što su moskovske trupe napale Ukrajinu 24. februara, saopćio je Pentagon. Austin je "pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini i naglasio važnost održavanja komunikacijskih linija", dodao je Kirby.

17:56  Švedska i Finska planiraju sutra u Berlinu razgovarati s Turskom, pošto se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan usprotivio njihovom ulasku u NATO, saopćila su njihova ministarstva vanjskih poslova.

17:48 Velika Britanija je uvela sankcije protiv desetak članova obitelji i užeg kruga Vladimira Putina, uključujući njegovu navodnu djevojku, tvrdeći da s obzirom da ruski predsjednik službeno posjeduje samo skromnu imovinu, to su ljudi koji pomažu u podržavanju njegovog raskošnog načina života. Tim ljudima bit će zamrznuta sredstva i zabranjena putovanja.

17:38 Ruski vojni sud je rezervnog potpukovnika FSB-a osudio na 13 godina strogog zatvora i novčanu kaznu od 300.000 rubalja zbog veleizdaje.

17.16 Šef ukrajinske vojne obavještajne službe kaže da rat s Rusijom ide "tako dobro da će doći do prekretnice do sredine augusta i završiti do kraja godine". To je dosad najpreciznije i najoptimističnije predviđanje nekog visokog ukrajinskog dužnosnika.

17:04 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je na svom Telegram kanalu najavio da će blago popustiti pravila policijskog sata koji je na snazi u Kijevu. Od nedjelje nadalje policijski sat će tako počinjati u 23 sata, odnosno sat vremena kasnije negoli dosad. I dalje će trajati do 5 ujutro. Od ponedjeljka bi i gradski javni prijevoz trebao voziti nešto duže.

16:42 Žene koje su bježeći od rata došle u Poljsku moraju imati pristup reproduktivnim pravima koja zadovoljavaju međunarodne standarde, uključujući pobačaje, rekla je danas visoka dužnosnica UNHCR-a Gillian Triggs, nakon izvještaja o silovanjima i seksualnom nasilju u Ukrajini. Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi, a aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog poteškoća s kojima bi se mogle suočiti žrtve silovanja koje su pobjegle iz Ukrajine ako se odluče na prekid trudnoće. 

16:24 Kijev je optužio Moskvu da je nasilno deportirala više od 200.000 djece iz Ukrajine od početka ruske invazije krajem februara, a ukupno 1.2 miliona Ukrajinaca.

16:02 I posljednje ispitivanje javnog mnijenja pokazuje kako gotovo dvije trećine Nijemaca strahuje da bi mogli biti uvučeni u rat. Ipak, uvjerljiva većina podržava njemačku vojnu pomoć Ukrajini.

15.30 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zatražio je grupe zemalja G7, najmoćnijih ekonomija svijeta, da konfisciraju rusku imovinu koja bi poslužila za obnovu njegove zemlje.

15.15 Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je danas da nije moguće da NATO-ova članica Turska podrži planove Švedske i Finske da se pridruže Savezu, rekavši da su nordijske zemlje bile "dom mnogih terorističkih organizacija".

15.00 Ukrajina je prisilila Rusiju da smanji svoje ambicije na operativnoj i taktičkoj razini te ulazi u novu fazu "dugog rata", objavio je danas na Facebooku ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

"Kako bismo sad pobijedili, moramo pažljivo planirati korištenje resursa, izbjegavati greške te projicirati svoju snagu tako da nam se u konačnici neprijatelj više ne može suprotstaviti", objavio je ministar.

Navodi kako je Moskva nakon prvotnog ruskog napada 24. februara očekivala da će Ukrajina kapitulirati u roku od nekoliko dana te će Kremlj moći uspostaviti novu, prorusku vlast u Kijevu.

14.20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je da je spreman održati izravne razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Početna tačka za bilo kakve razgovore s Putinom trebala bi biti rusko povlačenje iz Ukrajine", rekao je Zelenski u razgovoru za talijansku državnu televiziju RAI 1. 

"Kao predsjednik, spreman sam razgovarati s Putinom, ali samo s njim. Bez ikakvih posrednika. Taj razgovor mora biti vođen u okviru dijaloga, a ne ultimatuma", rekao je Zelenski.

14.05 Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je državljanima Rusije da ne putuju u Veliku Britaniju.

"Uzevši u obzir ekstremno neprijateljski stav koji je Velika Britanija zauzela prema našoj zemlji, kako bi izbjegli finansijske gubitke i ostale moguće probleme, preporučujemo ruskim državljanima da se suzdrže, ako je to moguće, od putovanja u Veliku Britaniju i pokušaja da dođu do britanske vize", stoji u obavijesti.

13.35 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je telefonom razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, objavio je Kremlj, dodajući da je ruski predsjednik "detaljno objasnio logiku i glavne ciljeve specijalne vojne operacije", kako službena Moskva naziva invaziju na Ukrajinu.

Prema saopćenju Kremlja, Putin je Scholzu također govorio o "mjerama koje se poduzimaju kako bi se osigurala sigurnost civila tokom specijalne vojne operacije".

Putin je Scholza upozorio na "teška kršenja ljudskih prava u režiji ukrajinskih militanata s nacističkom ideologijom" pa dodao da je Kijev "praktički blokirao" pregovore s Rusijom, navodi Kremlj.

13.10 Ruske snage projektilima su pogodile rafineriju nafte u industrijskom gradu Kremenčuku u središnjoj Ukrajini, objavilo je danas rusko ministarstvo odbrane, dodajući da su uništili proizvodne kapacitete i skladišta goriva.

12.57 Bivši finski premijer Antti Rinne izjavio je da je Finska spremna na sve scenarije kada su u pitanju ruske prijetnje. Smatra da je Rusija danas nestabilna pod Putinovim režimom.

12.40 Glasnogovornik predsjednika Rusije Dimitrij Peskov nazvao je nečuvenom i neprihvatljivom izjavu poljskog premijera Mateusza Morawieckog, koji je usporedio ideju ruskog svijeta s kancerogenim tumorom.

12.15 Ukrajina će se boriti za Zmijski otok u Crnom moru koliko god bude potrebno, rekao je danas u TV intervjuu Kirilo Budanov, direktor ukrajinske vojne obavještajne službe.

"Ko god kontrolira Zmijski otok, može u bilo kojem trenutku blokirati kretanje civilnih brodova u svim smjerovima na jugu Ukrajine", rekao je Budanov.

11.50 Ruskom vojniku danas bi trebalo da se sudi za navodno ubistvo nenaoružanog ukrajinskog civila, što je prvi slučaj ratnog zločina koji je pred sudom od početka ruske invazije, javlja AP. 

Narednik Vadim Šišimarin optužen je da je pucao u glavu 62-godišnjeg muškarca kroz otvoreni prozor automobila u selu Čupahivka na sjeveroistoku Ukrajine. 

11.20 Stav zapadnih zemalja, koje zahtijevaju od drugih država da se pridruže sankcijama Rusiji, je drzak i nevaspitan, smatra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Ovdje su, naravno, sankcije osmišljene da odigraju ulogu rušenja ovih veza i Zapad to ne krije", rekao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

11.05 Evropska unija obećala je golemu količinu vojne opreme Ukrajini u vrijednosti od čak 500 miliona eura, rekao je šef diplomatije EU Josep Borrell.

Borrell je to rekao novinarima na putu na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica skupine G7, najmoćnijih ekonomija svijeta.

10.50 Ukrajinske oružane snage u novom izvještaju javljaju da Rusija nastavlja s topničkim i zračnim napadima na Mariupolj te da ruske snage usredotočuju svoje napore na blokiranje jedinica ukrajinskih vojnika u blizini čeličane Azovstal, koja je posljednje područje lučkog grada koje nije pod ruskom kontrolom.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Oleksandr Štupun rekao je da Rusija pokušava preuzeti potpunu kontrolu nad gradom i suzbiti otpor ukrajinskih branitelja.

10.20 Luhanski guverner obavio je da su Rusi uništili most između Severodonjecka i Rubižneja te da se fokusiraju na potpuno preuzimanje mjesta Rubižne. Ranije je objavljeno da su Rusi zauzeli Rubižne.

09.55 Nove satelitske snimke čeličane Azovstal, posljednjeg uporišta ukrajinskih branitelja u razorenom Mariupolju, otkrivaju razmjere razaranja kao posljedice ruskog bombardiranja tog kompleksa.

Fotografije koje je objavila kompanija Maxar Technologies nastale su jučer te pokazuju teško oštećenu čeličanu.

alt

09.15 Ukrajinske oružane snage napale su više od 100 ruskih položaja u posljednja 24 sata, javlja Ukrajinaksa pravda.

alt

08.30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija pretrpjela strateški poraz u Ukrajini te da je to već očigledno i jasno cijelom svijetu.

"Rusiji jednostavno nedostaje hrabrosti da to prizna", rekao je u svom noćnom obraćanju.

Zelenski je dodao da su ruske snage kukavice te da pokušavaju sakriti istinu iza raketnih, zračnih i topničkih napada.

Zahvalio je medicinskim sestrama i bolničarima što spašavaju živote ukrajinskih vojnika te dodao da su ruske snage uništile 570 zdravstvenih ustanova od početka rata.

07.30 MAXAR Technology objavio je satelitske slike prema kojima se čini, kako piše CNN, da je ruski brod Serna kod Zmijskog otoka izbjegao ukrajinske rakete.

Naime, kako navodi CNN, na slikama se vidi jučerašnji raketni napad na ruske snage kod Zmijskog otoka i čini se da je u jednom trenu ruski brod oštro skrenuo te su projektili pali u vodu.

U blizini otoka vidi se brod s dizalicom te jedno potopljeno plovilo za koje je nejasno kako je potonulo.

alt

Ukrajinci su prije šest dana objavili da su pogodili ruski brod Serna kod Zmijskog otoka. Rusi nisu komentirali te informacije, ali su potvrdili da je na drugom brodu izbio požar.

Na satelitskoj slici Maxara vidi se i uništeni ruski helikopter na Zmijskom otoku.

alt

06.50 Neprijatelj dovlači artiljeriju u regiju Bryansk u Ruskoj Federaciji radi granatiranja regije Černihiv, navodi se u izvještaju Glavnog štaba ukrajinske vojske.

Slika

06.30 Video boraca iz Azova u napadu na ruske položaje u oblasti Azovstal, grad Mariupolj.

06.00 Ukrajinske snage 12. maja napale su ruske vojne položaje na jugu više od 100 puta te pritom ubili 57 ruskih vojnika, saopćila je ukrajinska vojska.

05.00 David Beasley, voditelj Svjetskog programa za hranu UN-a, rekao je za CNN da bi, ako Putin ponovo ne otvori ukrajinske crnomorske luke, to moglo uzrokovati globalnu krizu gladi i kolaps ukrajinske privrede.

"Ako uopće imate volje za ostatak svijeta, bez obzira na to što mislite o Ukrajini, morate otvoriti te luke", rekao je Beasley jer dodao je, milioni ljudi će umrijeti ako se luke ne otvore.

04.00 Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine tvrdi da su ruske snage iz tenkova u Harkivskoj oblasti otvorile vatru na civile. Rekao je to prvi zamjenik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Jevgen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...