PUTIN UZVRAĆA UDARAC FINSKOJ: "Od sutra vam prekidamo isporuku električne energije"

Vijest dolazi u trenutku rastućih napetosti zbog nastojanja Helskinkija da se pridruži NATO-u.

  • Ekonomija

  • 13. Maj 2022  13. Maj 2022

  • 1

Rusija će obustaviti isporuku električne energije Finskoj ovog vikenda od subote u 01:00, objavio je dobavljač RAO Nordic. Vijest dolazi u trenutku rastućih napetosti zbog nastojanja Helskinkija da se pridruži NATO-u, prenosi The Guardian.

RAO Nordic, podružnica ruskog državnog energetskog holdinga Inter RAO, u saopćenju je navela kako je “prisiljena obustaviti uvoz električne energije” od 14. maja. RAO Nordic “nije u mogućnosti plaćati uvezenu električnu energiju iz Rusije”, dodaje se u saopćenju.

Ova situacija je iznimna i dogodila se prvi put u više od 20 godina naše trgovačke historije – naveli su.
Finska mrežna firma Fingrid saopćila je da će trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije “za sada” biti obustavljena zbog poteškoća u prijemu plaćanja za električnu energiju prodanu na tržištu. “Nema prijetnje adekvatnosti električne energije u Finskoj”, naveli su iz Fingrida.

Rečeno je da energija iz Rusije čini oko 10 posto ukupne potrošnje energije u Finskoj.

Izostanak tog uvoza može se nadomjestiti na tržištu električne energije uvozom više električne energije iz Švedske, a dijelom i domaćom proizvodnjom.
Finski čelnici jučer su izjavili kako zemlja mora podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO savezu “bez odgađanja”.

Kao odgovor, Kremlj je poručio da će Rusija “definitivno” smatrati finsko članstvo prijetnjom, a rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da će Moskva “biti prisiljena poduzeti recipročne korake, vojno-tehničke i druge”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...