FINSKA ULAZI U NATO: Odluka Parlamenta Turske stupila na snagu

Erdoganov ukaz objavljen je u turskom službenom glasniku.

  • Evropa

  • 01. Apr. 2023  

  • 1

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odobrio je odluku parlamenta te zemlje da ratifikuje zahtjev Finske za ulazak u NATO.

Erdoganov ukaz objavljen je u turskom službenom glasniku.

"Ratifikacija Protokola o pristupanju Finske Sjevernoatlantskom ugovoru potpisanog u Briselu 5. jula 2022. godine smatra se cjelishodnom. Zakon stupa na snagu danom objavljivanja", navedeno je u tekstu ukaza.

Sinoć je završena ratifikacija finske aplikacije za NATO od svih članica Alijanse, tako da će Finska narednih dana postati 31. članica Sjevernoatlantskog saveza.

Parlament Mađarske je ove sedmice, nakon višemjesečnih odlaganja, odobrio ulazak Finske u NATO.

Finska i Švedska su u maju prošle godine podnijele prijave generalnom sekretaru NATO za pristup Alijansi.

Ankara još nije dala “zeleno svjetlo” za članstvo Švedske u NATO.

Turska je optužila Švedsku da krije članove Radničke partije Kurdistana, koju Ankara smatra terorističkom grupom.

Odnosi dvije zemlje dodatno su pogoršali protesti u januaru u blizini turske Ambasade u Stokholmu na kojima je ekstremno desničarski političar spalio primjerak Kurana.

Iz mađarske Vlade je ove sedmice saopšteno da će ta zemlja odložiti prijem Švedske u NATO zbog kritika Stokholma na račun politike premijera Viktora Orbana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...