HAOTIČNO U SUSJEDSTVU: Grlić Radman otkrio - "Zbog Milanovića me zovu iz Finske i Švedske, jako su zabrinuti! Mogao bi mu sa američke strane..."

Grlić Radman ranije je tokom dana rekao da ga zovu kolege iz i raspituju se o prijetnjama predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će Hrvatska Finsku i Švedsku blokirati pri pokušaju ulaska u NATO.

  • Regija

  • 13. Maj 2022  13. Maj 2022

  • 5

O hrvatskoj blokadi Finske, slovenskoj blokadi Hrvatske, ruskom hapšenju hrvatskog borca u Ukrajini s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova za Dnevnik Nove TV govorio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatska je od početka rata rekla da svako odlazi u Ukrajinu na vlastitu odgovornost. No može li se i kako izvući zarobljenog Hrvata?

"Šanse su velike. Ulažemo diplomatske i političke napore kako bismo dočekali njegovo oslobađanje. Ovog trenutka ne mogu toliko govoriti. Poduzimamo sve što je bitno. Ja sam optimističan osobito nakon što smo vidjeli ove slike", rekao je ministar, pritom misleći na razgovor koji je srpski novinar snimio sa zarobljenim Hrvatom. 

Blokada ulaska u Schengen

"Još uvijek imamo i veleposlanstvo u Moskvi i u Ukrajini. Život hrvatskog državljanina nam je prioritet. Najvažniji", dodao je Grlić Radman koji je komentirao i slovensku prijetnju blokadom ulaska u Schengen. 

Potpredsjednica slovenske vlade Tanja Fajon zauzima se za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen, ali to uvjetuje provedbom arbitražne odluke o granici, pišu mediji.

"Blokada se pojavila kao jedna riječ koja se često vrti u medijskom prostoru. Uvjeren sam da ćemo sve naše odnose koji su dosad bili jako dobri, ojačati, nastaviti suradnju. Siguran sam da će se kolegica založiti za Hrvatsku u šengenskom prostoru. Jer je to u interesu Slovenije. To je u europskom duhu", kazao je dodavši da je činjenica da će hrvatski ulazak u Schengen biti najvažniji Slovencima koji ljetuju kod nas, glavni argument. 

"Hrvatsku u šengenskom prostoru najviše žele slovenski građani kako bi nesmetano mogli prelaziti preko hrvatske granice. Negdje oko 100.000 građana prođe, oni su najprisutniji na Jadranu", kaže ministar. 

Finska, Švedska, Milanović i NATO

Grlić Radman ranije je tokom dana rekao da ga zovu kolege iz i raspituju se o prijetnjama predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će Hrvatska Finsku i Švedsku blokirati pri pokušaju ulaska u NATO.

"Interesiraju se. Pitaju misli li predsjednik to ozbiljno i je li to hrvatska vanjska politika. Pitaju me hoćemo li doista zaustaviti pristup Finske i Švedske u NATO", dodaje ministar. 

"Razgovarao sam s finskim ministrom i švedskom ministricom. Ona me nakon predsjednikovih izjava nazvala dosta zabrinuto i u čudu pitala 'Zar je to moguće?' Hrvatska je predana NATO savezu. Bila je jako zabrinuta", kaže Grlić Radman. Poslije im, kaže, objašnjava da hrvatska vlada podržava članstvo Finske i Švedske, da će uputiti u sabor ratifikaciju i da će sabor to prihvatiti."

Kaže i da postoji mogućnost da hrvatski ambasador bude pozvan u Finskoj na razgovor. Grlić Radman misli da je moguće da bi Milanoviću mogao biti upućen i neki poziv s američke strane. 

"Sve je moguće. Idemo pričekati te sastanke sutra i prekosutra u Berlinu gdje ćemo razgovarati o tome. Prihvatio sam i poziv njemačke ministrice vanjskih poslova koja želi o tome razgovarati", kaže. 

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...