GOMILE NEZADOVOLJNIH KUPACA: Njemački automobilski div isporučuje vozila bez nekoliko funkcija…

Kompanija je uslijed krize promijenila dobavljača određenih čipova, pa su uspjeli nastaviti proizvodnju. Međutim, promjena dobavljača uvjetovala je i promjenu softvera, koja će kasniti.

  • Auto

  • 15. Maj 2022  

  • 0

Sistemi za spajanje mobitela s infotainmentom automobila, Apple CarPlay i Android Auto, neće biti dostupni neko vrijeme na novim automobilima bavarske marke BMW.

Kao i ostatak autoindustrije, i BMW je pogođen nestašicom čipova, što im uveliko otežava proizvodnju modernih automobila, povezanih na sve i svašta te s mnogo digitalnih funkcija. Najnoviji potez bavarske kompanije, koji ima za cilj smanjiti probleme u opskrbi, utjecat će na kupce novih BMW-a.

Kompanija je uslijed krize promijenila dobavljača određenih čipova, pa su uspjeli nastaviti proizvodnju. Međutim, promjena dobavljača uvjetovala je i promjenu softvera, koja će kasniti.

Rezultat ovog poslovnog poteza je situacija u kojoj se novi BMW-ovi automobili isporučuju sa svim potrebnim dijelovima, ali ne i svim funkcijama. Tako je objavljeno da će svi njihovi automobili, proizvedeni tokom prva četiri mjeseca ove godine, podršku za Apple CarPlay i Android Auto dobiti tek naknadno, softverskom nadogradnjom.

Povezivost s mobilnim uređajima zasnovanima na iOS-u i Androidu, dakle, bit će moguća tek kada se softver računala u tim automobilima nadogradi. Nadogradnja će stići najkasnije do kraja juna, najavljuju iz BMW-a, i za nju neće biti potrebno ići u servis.

Osim spomenutih funkcija spajanja infotainmenta s mobitelima softversko će ažuriranje donijeti i Wi-Fi vezu kojom će se mobitel i vozilo moći spojiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...