GENERALNI SEKRETAR SDA HALID GENJAC: "Čović čini sve da ne dođe do rješenja, nada su Bonske ovlasti"

"Kao da lider HDZ-a čini sve da ne dođe do rješenja. Dok tragamo za rješenjima, on sa Dodikom daje izjave i čini geste koje su uglavnom protiv BiH“, ističe Genjac.

  • Politika

  • 16. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 1

O tome zašto Dom naroda BiH uporno blokira zakone o akcizi i PDV-u, Izbornom zakonu i tome hoće li biti osiguran novac za izbore - za Rezime je govorio Halid Genjac, generalni sekretar SDA i zastupnik u državnom Parlamentu.

Genjac je podsjetio kako je današnja sjednica bila prilika da se dvije grupe pitanja riješe – jedna je u vezi sa standardom građana, a druga u vezi s evropskim integracijama:

„Poznato je da su kao uslov postavljena tri zakona – javne nabavke, sukob interesa i VSTV. Sa ta tri uslova mi bismo bili kredibilni kandidati za kandidatski status na evropskom putu. Međutim, evidentna igra, opstrukcije i ometanja institucija BiH, koju provode Dragan Čović i Milorad Dodik, i danas se pokazala očiglednom. Zaustavljati institucije BiH i provoditi koncept koji se zasniva  na nekoj saradnji sa ruskim i kineskim interesima u uslovima kad se stvara novi svjetski poredak – gubitnička je priča, i to na na veliku štetu svih građana BiH“.

Govoreći o evropskom putu BiH, Genjac podsjeća kako Čović naglašava da je on promicatelj evropskih vrijednosti:

„Nažalost, imali smo situaciju da su ga evropski zvaničnici proglasili šampionom evropskih integracija. Uz takve izjave, blokira se svaki zakon koji je istinski na tragu ispunjavanju standarda i provođenja prioriteta na evropskom putu. Istovremeno se iz Hrvatske naglašava podrška evropskom putu naše zemlje i pristup Dragana Čovića i HDZ-a. Kad se to sabere, evropski put BiH se u Hrvatskoj podrazumijeva kao put na kome postoje mogućnosti da se postavljanjem blokada BiH natjera da prihvati standarde koji su antievropski i  suprotni izbornom zakonodavstvu“.

I HDZ i SNSD kažu da su za održavanje izbora, podsjeća Genjac:

„Istovremeno, lideri tih stranaka kažu ključnim ljudima Vijeću ministara BiH – Zoranu Tegeltiji i Vjekoslavu Bevandi – da blokiraju finansiranje izbora. A postoje sve pretpostavke da se usvoji odluka CIK-a BiH i osigura finansiranje izbora iz raspoloživih sredstava u budžetu institucija BiH – to se može uraditi za pola sata, pa i na telefonskoj sjednici. Njih dvojica to opstruiraju – i na taj način kršeći zakon“.

12 godina traje rješavanje izbornog zakondavstva u BiH, kaže Genjac – i to nije čudno, jer te izmjene iziskuju izmjene Ustava, a to u svakoj zemlji dugo traje. Dodatni je problem, kaže Genjac, što imaju zahtjevi HDZ-a koji ignorišu presude Evropskog suda za ljudska prava, evropske standarde, standarde univerzalnog biračkog prava, preporuke Venecijanske komisije – i insistiraju na rješenjima koja su zadovoljenje njihovih stranačkih interesa.

„Istovremeno, moram priznati, kao da lider HDZ-a čini sve da ne dođe do rješenja. Dok tragamo za rješenjima, on sa Dodikom daje izjave i čini geste koje su uglavnom protiv BiH“, ističe Genjac.

Kad je riječ o održavanju oktobarskih izbora i osiguravanju novca za njih - kako stvari stoje – Genjac kaže da se više uzda u Bonske ovlasti visokog predstavnika.

(federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...