LUKAŠENKO POZVAO NA JAČANJE VOJNOG SAVEZA PREDVOĐENOG RUSIJOM: "Moramo se boriti protiv proširenja NATO-a"

"CSTO mora konsolidirati svoj status u međunarodnom sustavu kontrole i podjele vlasti", poručio je Lukašenko.

  • Svijet

  • 16. Maj 2022  17. Maj 2022

  • 1

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko je, zbog vjerovatnog pridruživanja Švedske i Finske NATO-u, pozvao na jačanje Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza predvođenog Rusijom koji je nastao kao protuteža NATO-u, javlja novinska agencija HINA.

"CSTO mora konsolidirati svoj status u međunarodnom sistemu kontrole i podjele vlasti", kazao je Lukašenko u ponedjeljak na sastanku te organizacije u Moskvi, prenosi bjeloruska novinska agencija Belta.

Rusija se ne može sama boriti protiv proširenja NATO-a, dodao je.

Lukašenko, koji se često naziva "zadnjim evropskim diktatorom“, opravdavao je rusku invaziju na Ukrajinu gomilanjem snaga NATO-a u istočnoj Evropi.

Uz Rusiju i Bjelorusiju, u CSTO-u su bivše sovjetske republike Armenija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, ali ni jedna od članica nije poslala svoje vojnike u pomoć Rusiji.

Međutim, pošto je invazija počela i s bjeloruskog teritorija, zapad je uz Moskvu sankcionirao i Minsk. U nedjelju je bjeloruska vlada objavila da je država zbog uvedenih sankcija izgubila između 16 i 18 milijardi dolara, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...