RIJEŠIT ĆE SE I PRISTUP OSOBAMA S POTEŠKOĆAMA: Pogledajte idejno rješenje revitalizacije botaničkog vrta Zemaljskog muzeja

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu predstavio je idejno rješenje revitalizacije južne strane svog botaničkog vrta.

  • Kultura

  • 17. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 0

Iz Muzeja su naveli kako je finansijskom podrškom Fonda za očuvanje okoliša Federacije Bosne i Hercegovine izrađen projekat revitalizacije vrta koji se nalazi između muzejskog Odjeljenja prirodnih nauka i Vilsonovog šetališta.

"Osnovni zadatak je bio da se osmisli funkcionalno rješenje za blizu 5.000 metara kvadratnih površina koje bi, nadamo se, ubrzo trebale ponuditi ne samo proširenje botaničkog vrta, već i uvođenje novih sadržaja", naveli su na svojoj Facebook stranici.

Idejno rješenje južne strane botaničke bašte (Foto: Zemaljski muzej)Idejno rješenje južne strane botaničke bašte (Foto: Zemaljski muzej)

Iz Muzeja su istakli i kako su svoj doprinos ovom projektu dali i Federalni zavod za zaštitu spomenika i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. 

"Nakon sprovedenih zakonskih procedura, izabran je arhitektonski studio Urbing sa saradnicima. Pristupio je izradi idejnog, a potom i glavnog projekta revitalizacije. Projektom je predviđeno kompletno pejzažno uređenje prostora, po uzoru na postojeći unutrašnji vrt, postavljanje ograde te sasvim novog ulaska u Muzej, s njegove južne strane. Pažnja je posvećena projektiranju zimske botaničke bašte", obrazložili su iz Zemaljskog muzeja.

Dragi, cijenjeni i vjerni posjetioci Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine,Svi smo svjedoci da je naš Muzej...

Posted by Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine on Monday, May 16, 2022

Također, iz Muzeja su naglasili da planiraju riješiti i pitanje pristupa osobama s poteškoćama u razvoju. Napomenuli su da ova ustanova kulture i dalje funkcioniše zahvaljujući najviše inostranim partnerima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...