ŠTRAJK UPOZORENJA U OSAM RUDNIKA U FBiH: Ako ne bude dogovora, sve staje 23. maja

U svih sedam rudnika koji djeluju u sastavu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine te Rudniku mrkog uglja Banovići, jutros je održan jednosatni štrajk upozorenja.

  • Vijesti

  • 17. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 1

Razlog je nepostizanje dogovora o kolektivnom ugovoru za oblast rudarstva koji je istekao 30. aprila.

"Štrajk upozrenja ćemo održati i sutra. Očekujemo da se tokom današnjeg dana, ali i narednih dana, ukoliko bude potrebe, nastave razgovori, da ne bismo došli u situaciju da realiziramo odluku o generalnom štrajku u svim rudnicima koji smo zakazali za 23. maj", kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika raudnika u Fedraciji BiH. On kaže da postoje dvije opcije za dogovor. Jedna je da se produži važenje starog kolektivnog ugovora uz izmjenu osnovice za obračun plaće, što bi značilo povećanje plaća za zaposlene u rudnicima. Druga je opcija da se u potpunosti usaglase stavovi o novom kolektivnom ugovoru za oblast rudarstva, koji je također u većoj mjeri usaglašen, ali dogovora o nivou povećanja plaća još nema. "Mislim da smo u ovom trenutku bliži produženju starog kolektivnog ugovora. Kada su u pitanju plaće, sindikati ne odstupaju od zahtjeva za povećanjem u iznosu od 20 posto. Ono što nam se nudi je povećanje od osam posto i to je ta razlika", pojašnjava Husić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...