NEVJEROVATAN ULOV: Pogledajte šta je muškarac ulovio u Jadranu... (VIDEO)

Može narasti do 100 centimetara i do deset kilograma težine.

  • Šareni svijet

  • 18. Maj 2022  18. Maj 2022

  • 0

Snimka je nastala na Jadranu, a jedan korisnik objavio ju je na Facebooku. Na njoj vidimo drhtulju šarulju koja je ulovljena, nalazi se u mreži i djeluje veoma uznemireno. Na svu sreću, on je nema namjeru usmrtiti, nego je pustiti da ode svojim putem.

Drhtulje šarulje su ribe je iz roda drhtulja, navodi Wikipedia. Nazivaju je još i mramorna drhtulja, trn, trnjevača, tresnavka, banjača, pjegava drhtulja, renjok. Tijelo joj je plosnato, okruglog oblika, debelog repa i velike repne peraje. Ima glatku kožu koja je s gornje strane smeđe boje s tamnijim smeđim šarama, dok joj je trbuh bijele boje. Živi na muljevitom i pjeskovitom dnu, na dubinama 10 - 40 metara, iako zna zaći i na veće dubine, do 370 metara. Danju je većinom ukopana, a samo joj oči vire iz pijeska ili mulja,a noću je aktivna. Hrani se manjim ribama i račićima, hvatajući ih tako da ih paralizira elektricitetom koji ispušta. Električna pražnjenja mogu imati napon i do 200 V.

Rasprostranjena je u Mediteranu i Atlantiku oko južnih obala Velike Britanije i Irske, a ponekad i u Sjevernom moru, oko obala Danske. Također je prisutna i oko Rta dobre nade. Kako ova vrsta izbjegava temperature iznad 20 stupnjeva i prisutna je oko Velike Britanije i Irske samo ljeti, smatra se da tamo stiže iz Mediterana gdje zimi obitava i gdje se mrijesti u zimskim mjesecima. Ženka na svijet donosi 5-32 mlada, duljine 10-14 centimetara, koji se rađaju sposobni za samostalan život, jer su njihovi električni organi funkcionalni i prije rođenja. Drhtulja šarulja može narasti do 100 centimetara i do deset kilograma težine.

  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...