GRLIĆ RADMAN ŠIRI PANIKU: "Nakon izbora u BiH može se pojaviti sigurnosni problem ako se ne promijeni izborni zakon..."

Govoreći o angažmanu predsjednika RH Milanovića o promjeni izbornog zakona u BiH istaknuo je da su nastojanja Milanovića da uzme mikrofon i da govori parole.

  • Regija

  • 18. Maj 2022  18. Maj 2022

  • 6

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "A, sada Vlada".

Govorio je o primanju Finske i Švedske u NATO, promjeni izbornog zakona u BiH. novom paketu sankcija EU-a Rusiji, mogućoj slovenskoj blokadi ulaska RH u Schengen te oslobađanju zarobljenog hrvatskog državljanina u Ukrajini.

Zbog agresije Rusije na Ukrajinu Finska i Švedska danas su predale zahtjev za ulazak u NATO savez. Komentirajući taj potez hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je da smo svjedoci tzv, rekonfiguracije svjetskog međunarodnog poretka izazvanog brutalnom ruskom agresijom u Ukrajini.

- Dvije tradicionalno neutralne zemlje odlučile su svoju sigurnost zatražiti u NATO savezu koji jamči sigurnost svojim zemljama članicama. Osjećaju se ugroženima i dobrodošle su u Savez te će zbog svojih potencijala ojačati NATO, rekao je ministar vanjskih poslova.

Rekao je kako je na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu proteklog vikenda dao nedvojbenu podršku tim zemljama. Govoreći o izjavama predsjednika RH Zorana Milanovića koji članstvo te dvije zemlje povezuje s BiH Grlić Radman je istaknuo da to treba gledati kao dva odvojena procesa.

- To je neeuropski da se ucjenjuje. Ne možemo tako pomoći hrvatskom narodu, skrećemo pozornost na sebe, postajemo incidentna država i gubimo sve. Za pitanje i položaj hrvatskog naroda najviše se bori Plenkovićeva vlada. Prava hrvatskog naroda se ostvaruju pravnim mehanizmima, političkim i diplomatskim naporima, a ne ucjenama, istaknuo je.

- Kada postoji neslaganje unutar zemlje nikada se ne ide van s "prljavim rubljem". Predsjednik nas sa svojim izjavama ruši reputaciju države na međunarodnoj sceni i radi političku štetu koja može ugroziti naše nacionalne interese, rekao je Grlić Radman.
Govoreći o angažmanu predsjednika RH Milanovića o promjeni izbornog zakona u BiH istaknuo je da su nastojanja Milanovića da uzme mikrofon i da govori parole.

- Ne sjećam se nekog susreta predsjednika Milanovića sa svojim kolegom predsjednikom, ne sjećam se da je nazvao predsjednika SAD-a, Njemačke, Francuske. Ne postoji niti jedan dokument ili poziv gdje je Milanović razgovarao. To je licemjerstvo, Milanović mora pokazati svoja djela, svoje riječi pretvoriti u djela. Tih djela nema, neka tri hrvatske stranke u BiH pokažu u čemu se zalaže predsjednik Milanović. Hrvatska Vlada ima djela, a ako to Hrvati u BiH ne vide onda me to jako žalosti. govorim emocionalno jer sam rođen u BiH, u interesu mi je boriti se za vlastiti zavičaj, naglasio je Grlić Radman.

Dodao je da je stabilna BiH strateški nacionalni interes Hrvatske te istaknuo kako se nakon izbora u BiH može pojaviti sigurnosni problem ako se ne promijeni izborni zakon.

- Hrvatski narod kao najmanji narod je stiješnjen između srpskog separatizma i visoko rangiranog bošnjačkog hiperunutarizma u BiH, smatra Grlić Radman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...