GJENERO UPOZORAVA: Stav Zorana Milanovića o pitanju izbornog zakona u BiH i širenju NATO saveza šteti međunarodnom ugledu Hrvatske…

Gjenero se ne slaže s političkim stručnjacima koji smatraju da bi ulazak Finske i Švedske u NATO mogao pojačati napetosti u Europi, pa čak i dovesti do jednog sveobuhvatnog sukoba.

  • Regija

  • 19. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 0

Odluku Švedske i Finske da se pridruže NATO-u za portal Direktno prokomentirao je politolog i politički analitičar Davor Gjenero, koji smatra da je ovo povijesni trenutak za Savez.

"Priključivanje Švedske i Finske NATO-u u svakom slučaju predstavlja ogromno jačanje Saveza. Europi donosi jednu čišću situaciju, a NATO-u dvije vrlo bogate članice koje jako puno izdvajaju za obranu, koje imaju ogroman BDP, koje imaju vojsku posloženu po NATO-ovu standardu, koje su demokratska društva potpuno kompatibilna s ostalim društvima u NATO savezu, dapače društva koja prednjače u toj skupini. To su zemlje koje su ionako, pogotovo Finska, bile određeni štit prema agresivnoj Rusiji još, na njihovu žalost, od '30-ih godina pa kroz cijelu povijest hladnog rata. To je logična posljedica novih konstelacija u međunarodnim odnosima", govori.

Gjenero se ne slaže s političkim stručnjacima koji smatraju da bi ulazak Finske i Švedske u NATO mogao pojačati napetosti u Europi, pa čak i dovesti do jednog sveobuhvatnog sukoba.

"To je pogled koji prikriva pravu bit stvari. To što se netko neće pripremiti za obranu od totalitarnog režima ruskog predsjednika Vladimira Putina neće utjecati na to da Putinov režim ne širi svoj pokušaj utjecaja na njegov teritorij. Imali smo situaciju da se Ukrajina skanjivala raspisati opću mobilizaciju, da se Ukrajina skanjivala konsolidirati svoju obranu prije nego što je agresija započela. Ipak, agresija je započela upravo onako kao što su očekivali oni koji išta razumiju o geopolitičkim odnosima", kazao je on.

"Time što se vi ne pripremate za obranu od agresivnih totalitarnih režima, vi ne odvraćate njih od agresije, već upravo suprotno, potičete ih na to da misle da je agresija moguća. Taj argument je jednako plauzibilan kao i argument onih koji govore da bi trebalo obustaviti isporuku oružja Ukrajini i spriječiti Ukrajinu da se brani, jer, kako kažu, na taj bi način rat u Ukrajini bio brže gotov. Naravno, ali pod koju cijenu i s kakvim očekivanim daljnjim aspiracijama neobuzdanog totalitarnog režima u Kremlju?", zapitao se Gjenero.

Politički stručnjak se osvrnuo i na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji je povezao apliciranje Finske i Švedske u članstvo NATO-a i ovogodišnje nacionalne izbore u Bosni i Hercegovini rekavši da će staviti veto na pozivnicu tih dviju skandinavskih zemalja sve dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH.

Gjenero smatra da takav stav predsjednika Milanovića šteti međunarodnom ugledu Hrvatske.

"Na Hrvatsku ovo može imati izrazito negativan utjecaj pod uvjetom da prevlada politika koju zagovara predsjednik Republike Hrvatske, a to je politika nesudjelovanja u zajedničkim vrijednostima, izbjegavanja solidarnosti, preuzimanja svog udjela u osiguravanju sigurnosti u Europskoj uniji. Ako bi takva politika prevladala, onda bi Hrvatska klizila prema rubu Europske unije i euroatlantskih struktura i u konačnici bila isključena. Ako prevlada racionalna euroatlantska i europska politika, onda za Hrvatsku pristupanje dviju bogatih, uspješnih, demokratskih, konsolidiranih država savezništvu u kojem sama pripada, znači povećanje njezine sigurnosti", zaključio je Gjenero.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...