SADA JE SVE JASNO: Šefovi Eurosonga objavili glasove DISKVALIFICIRANIH DRŽAVA

EBU je danas objavio i službeno saopćenje povodom situacije te je priložio i glasove žirija koje su diskvalificirane zemlje dostavile tokom drugog polufinala.

  • Show

  • 19. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 0

Tokom finala Eurosonga, neposredno prije nego što je krenulo glasanje, EBU je objavio da je došlo do nepravilnosti u glasanju žirija iz šest europskih zemalja: Rumunije, Crne Gore, Gruzije, Azerbajdžana, Poljske i San Marina, zbog čega su njihovi bodovi bili diskvalificirani.

Ovaj potez organizatora podigao je mnogo medijske prašine, a o svemu se ranije bila oglasila i šefica rumunske delegacije Julijana Marčuk, koja je tvrdila kako je rumunski žiri glasao po pravilima.

"Članovi žirija nisu mogli komunicirati jedni s drugima. Nisu mogli razgovarati. Svaka osoba potpisala je svoje glasove. Nisu vidjeli ni konačan rezultat žirija. Ne znamo u čemu je problem", izjavila je ranije.

EBU je danas objavio i službeno saopćenje povodom situacije te je priložio i glasove žirija koje su diskvalificirane zemlje dostavile tokom drugog polufinala.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Ovogodišnje takmičenje za pjesmu Eurovizije (ESC) bilo je ogroman uspjeh u okupljanju stotina miliona ljudi širom svijeta u jedinstvu i slavlju. Kako je saopćeno u subotu, 14. maja, nezavisni paneuropski partner za glasanje Europske radiodifuzne unije (EBU) otkrio je nepravilne obrasce glasanja u glasanju žirija šest zemalja koje su učestvovale u drugom polufinalu: Azerbajdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, San Marina.

Integritet glasovanja, kako nacionalnih žirija u svakoj zemlji tako i gledatelja koji glasaju telefonom ili SMS-om, ključan je za uspjeh showa. Dužnost EBU-a je prema svim dionicima, a ne samo prema svih 40 javnih emitera koji učestvuju, osigurati da možemo isporučiti valjan rezultat na kraju svake emisije uživo. Stoga se svako kršenje pravila shvata vrlo ozbiljno.

U drugom polufinalu uočeno je da je četiri od šest žirija uvrstilo pet drugih zemalja u svojih pet najboljih (uzimajući u obzir da nisu mogli glasati za sebe); jedan žiri je glasao za istih tih pet zemalja u svojih top 6; a posljednji od šest žirija smjestio je četiri ostala u top 4, a peti u svojih top 7. Četiri od šest žirija dobilo je najmanje jedan set od 12 bodova što je maksimum koji se može dodijeliti.

Paneuropski partner za glasanje otkrio je da je dotični obrazac nepravilan, a Independent Voting Monitor ga je potvrdio, budući da je pet od ovih šest zemalja bilo rangirano izvan prvih 8 od žirija u 15 drugih zemalja koje su glasale u istom polufinalu (koji je uključivao tri od velikih pet: Njemačku, Španiju i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Osim toga, četiri od šest zemalja bile su rangirane u posljednjih 6 od ostalih 15 zemalja koje su glasale u ovom polufinalu. Nepravilnost u obrascu glasanja žirija takvog razmjera je bez presedana.

altaltaltaltaltaltalt

Kao što je navedeno u Pravilima takmičenja za pjesmu Eurovizije i u službenim uputama za glasanje, ako glasovi nacionalnih žirija pokazuju nepravilne obrasce glasovanja (što može otkriti paneuropski partner za glasanje i potvrditi nezavisni nadzornik glasovanja), EBU ima pravo ukloniti dotične glasove i zamijeniti ih agregiranim rezultatom koji se automatski izračunava kako bi se odredio konačni rezultat tih zemalja u drugom polufinalu.

S obzirom na neviđenu prirodu nepravilnosti otkrivenih u drugom polufinalu, EBU je u konsultaciji s paneuropskim partnerom za glasanje i nezavisnim nadzornikom glasanja odlučio, u skladu s Uputama za glasanje iz takmičenja, iskoristiti svoje pravo kako bi se očuvao integritet sistema glasanja. Automatski izračunati zamjenski zbirni rezultat korišten je za određivanje konačnih rezultata žirija šest zemalja uključenih u veliko finale.

Ove odluke odobrili su predsjednik Referentne skupine ESC-a, upravni odbor natjecanja i zamjenik glavnog direktora EBU-a, u skladu sa zahtjevima Uputa za glasanje takmičenja.

EBU je raspravio s relevantnim televizijskim kućama i dao im priliku da dalje istraže glasanje žirija u svojim zemljama.

EBU ponovno potvrđuje svoju odluku da zamijeni glasove žirija ovih šest zemalja zamjenskim ukupnim rezultatom i u drugom polufinalu i u velikom finalu. EBU također potvrđuje konačnu tabelu 40 učesnika na Pjesmi Eurovizije 2022. EBU, njegovi članovi i Referentna skupina nastavit će blisko surađivati ​​na očuvanju integriteta i uspjeha događaja koji je bio jedinstvena platforma za kreativne talente više od 66 godina i raduje se nastavku zabavljanja publike širom svijeta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...