SPEKTAKL NA BILINOM POLJU: Velež je novi osvajač Kupa BiH, pogledajte erupciju oduševljenja "Rođenih" nakon što je Brandao pogodio sa bijele tačke (FOTO, VIDEO)

Veliko finale Kupa Bosne i Hercegovine u Zenici ponudilo nam je i veliku dramu, pošto je o osvajaču trofeja odluka morala pasti nakon izvođenja jedanaesteraca.

  • Sport

  • 19. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 2

Nije bilo golova tokom 90 regularnih minuta igre, završilo je 0:0, a u izvođenju jedanaesteraca bolje se snašla ekipa Veleža. Tako su Rođeni osvojili Kup BiH, a samim tim izborili i plasman u Evropu i igrat će Konferencijsku ligu.

Paklenu atmosferu napravili su navijači na tribinama, a zbog toga kao da su trema i prevelika važnost meča na samom otvaranju “pojeli” igrače Veleža. Rođeni zaista nisu ličili na sebe na samom otvaranju utakmice pa je bordo tim već u uvodnim minutama imao dvije velike šanse.

Prvo je Rifet Kapiće neometan sa 13-14 metara šutirao pored gola u 3. minuti, da bi u 4. minuti odbrana Veleža napravila nestvarnu grešku i poklonila Sarajevu loptu. Anel Hebibović ju je potom primio na ivici kaznenog prostora, ali i on je šutirao pored gola.

Kolosalnu šansu je za Sarajevo u 16. minuti imao i Nihad Mujakić. Izbio je sam pred golmana Marka Jovičića iskosa s lijeve strane, ali čuvar mreže Rođenih je dobro skratio ugao i odbranio njegov šut.

Prvi šut na gol Sarajeva Rođeni su imali u 17. minuti. Alen Dejanović je uhvatio volej na ivici kaznenog prostora, ali odbranio je to Belmin Dizdarević.

alt

Potom smo vidjeli period igre koji je obilježila gruba igra, pa je Irfan Peljto pokazao žute kartone Ameru Dupovcu, Halidu Šabanoviću i Dini Hasanoviću.

U 28. minuti je pogriješio i golman Jovičić. Zaplivao je u prazno kod jednog ubačaja iz prekida, ali na njegovu sreću niko od igrača Sarajeva nije skrenuo loptu u mrežu. Najbliži je tu bio Dupovac…

U 31. minuti nova velika prilika za Sarajevo, ali nevjerovatno šta su sve uspjeli promašiti igrači bordo tima. Zaustavili su prvo Rođeni opasan ubačaj Mersudina Ahmetovića, potom je Ćosić dva puta blokirao Hebibovića, da bi na kraju Asmir Suljić šutnuo loptu pored gola…

alt

Mladi Arman Džanković nekoliko puta se našao u dobrim solo-akcijama, ali potpuno je izostala podrška njegovih saigrača u završnici i propale su dvije-tri jako dobre situacije za Velež.

Drugo poluvrijeme nije ponudilo ni blizu toliko prilika i uzbuđenja kao prvo, a obilježio ga je ogroman broj prekršaja. Prvo malo uzbuđenje u nastavku vidjeli smo tek u 62. minuti. Tada je Radovac iz velike udaljenosti pokušao iznenaditi Dizdarevića, ali lopta je otišla pored gola.

U 66. minuti je priliku imao Ahmetović, ali uspio ga je zaustaviti Jovičić. Minut poslije Nermin Haskić je iz teške pozicije slabo šutirao glavom.

U 75. minuti dalekometnim udarcem prijeti još jedan rezervista – Omar Pršeš, ali i njegov šut ide preko gola. Sve u svemu – drugo poluvrijeme je proteklo u preopreznoj igri oba tima, a vidjeli smo i bezbroj prekida.

Svi su samo čekali jedanaesterce, a da do njih dođe mogao je u 89. minuti spriječiti Dejanović. Iznenada se našao u velikoj šansi, ali je katastrofalno šutirao i ostalo je 0:0 do kraja.

Penali su, naravno, donijeli veliku dramu. Suljić je pogotkom za 1:0 otvorio penale, a potom je Ovčina loptu od prečku zakucao u gol za 1:1.

U drugoj seriji Varešanovićev šut zaustavlja Bogdanović, a Haskić to koristi i donosi prednost Veležu od 1:2. Precizan je nakon toga bio Šećerović, a Zvonićev šut je zaustavio DIzdarević i vratio stvari na početak.

Bogdanović u trećoj seriji brani šut Oremuša, a potom prednost Veležu donosi Pršeš! Bodul pogađa potom za Sarajevo, ali pobjedu Veležu donosi Brandao! 3:4 nakon penala!

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...