"EUROPEAN WESTERN BALKANS" PIŠE: "Srbija uvela sankcije Bjelorusiji zbog..."

(...) rata u Ukrajini.

  • Regija

  • 20. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 1

Srbija se uskladila sa sankcijama koje je EU u aprilu uvela Bjelorusiji zbog situacije u toj državi i umiješanosti Bjelorusije u rusku invaziju, piše portal European Western Balkans.

Riječ je o Odluci Vijeća EU 2022/579 donesenoj 8. aprila. Dvije sedmice kasnije, 22. aprila, na stranici Vijeća objavljeno je da su se s ovom odlukom uskladile Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Ovo je drugi put da se Srbija uskladila s EU sankcijama u vezi rata u Ukrajini. Odlukama Vijeća EU od 8. aprila uvode se sektorske sankcije finansijskom i transportnom sistemu Bjelorusije zbog uključenosti te države u rusku agresiju.

Prema studiji Centra za međunarodne i sigurnosne poslove (ISAC), Srbija se do aprila 2019. dosljedno pridržavala restriktivnih mjera EU prema Bjelorusiji, kada nije postupila u skladu s deklaracijom, odnosno Odlukom Vijeća EU br. 325, koji je samo produžio sankcije.

Ista stvar se dogodila 2020. godine.

“Na prvi pogled ne postoje objektivni razlozi zbog kojih je Srbija nekoliko godina bez ikakvih problema prestala ispunjavati mjere koje je pridržavala.  “Za sve to vrijeme Srbija je uspjela održati dobar odnos s režimom u Minsku, bez obzira na pristupanje restriktivnim mjerama EU”, navodi se u studiji.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...