"IZBORI U BIH SE MORAJU ODRŽATI": Christian Schmidt indirektno poručio HDZ-u i Čoviću da će međunarodna zajednica djelovati ako se budžet ne usvoji

Schmidt kaže da očekuje da Vijeće ministara BiH usvoji budžet za izbore u Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 20. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 2

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ističe da su izbori srž demokratije i da će se međunarodna zajednica pobrinuti da oni u Bosni i Hercegovini budu održani.

"Onaj ko izbore degradira na taktički manevar, ne razumije da građanin kroz izbore ima temeljno pravo učestvovati u upravljanju zemljom. Zato se izbori moraju održati, a svi moramo stvoriti uslove za njihovo održavanje. Jako mi je žao što to do sada nije uspjelo državnoj vladi – Vijeću ministara, koje je, u vremenima u kojima Bosna i Hercegovina još nema usvojen fiksni budžet, nadležno i za donošenje odluke o finansiranju izbora iz tog istog budžeta", rekao je Schmidt .

Schmidt kaže da očekuje da Vijeće ministara BiH usvoji budžet za izbore u Bosni i Hercegovini.

"Više puta smo na to ukazivali na međunarodnom nivou, ne samo prijateljskim, nego i oštrim tonom. Moram reći da bih jako, jako volio vidjeti da Savjet ministara usvoji budžet. Treba samo znati da međunarodna zajednica, a tu mislim i na sebe, neće dopustiti da izbori propadnu zato što nema novca. Novca u Bosni i Hercegovini ima i ako niko ne bude spreman usvojiti i pokrenuti te mehanizme, onda se u pomoć mora pozvati međunarodna zajednica", poručio je Schmidt u intervjuu za Deutsche Welle.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...