BOLAN GUBITAK: Ukrajincu tokom ruskog granatiranja ubijeni supruga i beba

"Moja porodica je cijeli moj život, zaista. Živio sam za njihovo dobro”, rekao je Yuriy.

  • Svijet

  • 20. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 1

Yuriy Glodan, Ukrajinac koji je tokom raketnog napada na grad Odese ostao bez supruge, tromjesečne kćerke i svekrve kaže da je teško nastaviti dalje živjeti.

"Moja porodica je cijeli moj život, zaista. Živio sam za njihovo dobro”, rekao je Yuriy za CNN.

Kada se rodila beba, shvatio sam smisao života. Čim sam se probudio ujutru, shvatio sam za koga idem svaki dan da radim. Svaka akcija, svaki čin motivisan je od strane moje porodice. Sada je zaista teško.”

Yuriy se vraćao iz prodavnice sa hranom i uskršnjim poslasticama za pravoslavni praznik kada je čuo napad koji mu je usmrtio porodicu.

"Čuo sam eksploziju. Odmah sam osjetio u srcu da se nešto dogodilo. Pokušao sam odmah nazvati suprugu. Njena mobilna mreža je već bila prekinuta”, rekao je.

Službe hitne pomoći okupile su se u uništenoj zgradi, ali Glodan je rekao da vjeruje da može spasiti svoju porodicu, a još jedna osoba je ponudila da mu se pridruži.

"Prešli smo kordon policije i stigli do četvrtog sprata, gdje je bio moj stan”, rekao je.

Kada sam stigao tamo, bilo je teško shvatiti šta gledam, soba… voda je izlazila svuda. Bilo je vatre, dima, pocjepanih komada metala. Svi aparati su izgledali kao zgužvana aluminijumska folija.”

Pridružili su im se spasioci Hitne pomoći koji su uspjeli pronaći tijelo Glodanove svekrve, a potom i njegove supruge Valerije, veterinarke.

Tada je uslijedilo upozorenje da bi se zgrada mogla srušiti i naređeno im je da odu, rekao je Glodan.

Radnici Hitne pomoći uspjeli su da uklone dva odrasla tjela iz ruševina, ali nije bilo ni traga od njegove djevojčice.

Stalno sam vikao: ‘Tamo gore još ima dijete! Jeste li ga našli ili niste?'”, prisjetio se on.
A onda su se njegovi strahovi potvrdili. Pod još ruševina, tragač je pronašao njegovu bebu, ubijenu zajedno sa majkom i bakom.

Glodan se sutradan vratio u ruševine. Pronašao je kolica svoje kćerke u onome što je ostalo od hodnika, mjestu za koje je porodica mislila da će biti bezbijedno.

"Glodan je rekao da su se njegova supruga i njena majka trudile da žive punim plućima. Osim što je radila sa životinjama, Valerija je bila talentovani pisac i fotograf", rekao je.

I njegova kćerka Kira je takođe imala uticaj, čak i u svom prekratkom životu, inspirišući svoju baku, dodao je.

"Kada se naša ćerka rodila… bila je inspirisana da živi život iznova”", rekao je.

Glodan je rekao da je rat koji je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin razbio sudbine nevinih žrtava.

"Moj jedini osjećaj je da je ovo mržnja, zlo”, rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...