TO JE BUDUĆNOST: "Za Srbiju postoji samo jedan put"

Ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill ocijenio je danas da za Srbiju nema trećeg puta, već se izbor svodi na izbor između Istoka i Zapada.

  • Regija

  • 22. Maj 2022  25. Maj 2022

  • 0

"Za razliku od prošlosti kada se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni na Istoku ni na Zapadu, da je posebna i da ide svojim putem, sada većina u Srbiji smatra da postoji pravi put i pogrešan put i želi da izabere taj pravi put. Mislim da za Srbiju postoji samo jedan put, a to je Zapad, to je Evropska unija", rekao je ambasador Hill u intrevjuu za nedjeljno izdanje Politike.

Američki ambasador je ocijenio da su građani Srbije odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku.

"Ovo govorim da osnovu onoga što čujem svakoga dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsjednika Vučića", rekao je Hill.

On je izrazio razočarenje zbog toga što "problem Kosova još postoji" i rekao da su Srbija i tzv. Kosovo "susjedske zemlje" koje moraju da riješe mnoge probleme, ocijenivši da je "pravi način (za rješavanje tih problema) dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu".

"Svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu i ne može se reći o ovome hoću da razgovaram, a neću o ovome. Obeshrabren sam kada vidim da jedna strana želi jednu stvar, a ne želi da se na pregovaračkom stolu nađe ono što želi druga strana", ukazao je Hill.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, američki ambasador je rekao da bi Srbija trebalo da odluči da li su joj odnosi sa Rusijom donijeli dobro i da li su dobro služili srpskim interesima.

"Kada je Putin naveo Kosovo kao inspiraciju za planove u Ukrajini, većini je to zvučalo čudno. Nisam siguran da je Rusiji stalo do Srbije, ni ranije, a posebno sada", ocijenio je Hill i istakao da "nije u srpskom intersu da bude toliko energetski zavisna od Rusije".

"Ne želimo nestašice (energenata). Želimo da pomognemo Srbiji da ima pristup prirodnom gasu i gasovodima", rekao je Hill i izrazio stav da Rusija nije pouzdan snabdjevač.

Američki ambasador je podsjetio da su SAD izvoznik gasa i da se "trude da se i Srbija priključi na američke gasovode".

"Mi izvozimo taj gas, gradimo cjevovode i trudimo se da se Srbija priključi na gasovode u morskim lukama. Tu je i nuklearna energija za koju mislim da je treba podržati", predočio je Hill.

(Tanjug) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...