NE MOGU OPSTATI BEZ NOVIH ZADUŽENJA: Vlast u BiH traži nove kreditne aranžmane sa MMF-om

I pored nikad većeg priliva u budžetu, novi aranžman je na pomolu.

  • Vijesti

  • 22. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 3

Dok vladajući pričaju kako je budžet stabilan, Zoran Tegeltija u Washingtonu pronalazi izgovore za podizanje novog kredita i to po uslovima koje zahtijeva MMF, pored većeg  priliva u budžetu, novi aranžman je na pomolu.

Iako već neko vrijeme BiH nema kontakt sa MMF-om, ponovo se kreće u pohod pregovora za novi aranžman, u planu je još jedan kredit.

Kada se u izbornoj godini mnogo obeća, a sredstava za finansiranje projekata ipak nema dovoljno, još jedno zaduženje je, čini se, jedini izlaz, pa čak i ako je u pitanju MMF.

"Ono što je nama iz Bosne i Hercegovine najvažniji dio ovoga jeste razgovor o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, koga već nekoliko godina nemamo i da pokušamo da iznađemo osnove za razgovore, kako bi imali novi aranžman, jer u ovim uslovima globalne krize, poreza i rasta kamata, cijene na svjetskom tržištu kapitala rastu, tako da će ponovo novac koji može da ponudi Međunarodni monetarni fond biti mnogo povoljniji i za Bosnu i Hrecegovinu“, kaže predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

U budžetu je, zbog porasta cijena na svim nivoima, više novca nego ikad, ali to očigledno nije dovoljno, jer se vlast ponovo zadužuje. Iz opozicije ističu da će vladajući novi kredit iskoristiti za kupovinu glasova na izborima.

"Slilo se u budžete različitih nivoa u ovoj zemlji za prva četiri mjeseca skoro preko 450 miliona KM, a Tegeltija evo traži još novca. Očigledno je ili panika u vladajućim redovima i oni doživljavaju drugi oktobar kao dan D, dan kada će otići sa vlasti i naravno morati podnijeti odgovornost za sve ono što su uradili, ili sa tim novcem, ono što je već poznato, naravno ćpokušati da kupuju izbornu volju građana i ne prezaju od toga da maksimalno uzmu novac iz džepova građana kroz veće prihode od PDV-a i poskupljenje cijena na koje ne reaguju i kroz nove aranžmane sa međunarodnim kreditorima“, tvrdi predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

"MMF je jedan od najboljih kolonizatora, ističe ekonomista Aleksa Milojević. Danas se, kaže on, ne ucjenjuje oružjem, jer gdje god vlasti pristanu na uslove kredita, tu se porobljava novcem.

"Tako je u BiH na sceni uništavanje domaće privrede i zaduživanje, dok se vladajući ne brinu za vraćanje kredita, Mi nažalost nemamo sreću sa vlašću koja brani narod, nego vlast koja u ime svog opstanka je spremna na potpuno uništenje ovog naroda. Mi smo na primer prije 15 godina zarađivali šest maraka, a vraćali jednu, a sada smo zapali u duboki dug gdje zarađujemo jednu marku, a vraćamo tri", izračunao je Milojević.

On dalje navodi:

"Naš prirast društvenog proizvoda godišnje je otprilike nešto preko 300 miliona, a godišnja otplatna rata je preko 900 miliona, i vlast tvrdi da nismo prezaduženi i da mi možemo vraćati dugove.

"Zbog novog aranžmana sa MMF-om čekaju nas ozbiljna politička uslovljavanja, ističe struka. Naša vlast se najbolje snalazi u zaduživanjima, pa smo tako već duboko zagazili u dugove, kažu ekonomisti, ističući da će zbog toga vlast biti spremna i na najnepovoljnije uslove kredita koje ponudi MMF.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...