BISERA TURKOVIĆ: "UN nas je učinio ponosnim, ali su onda predugo samo gledali agresiju i genocid u BiH"

"Milenijska tradicija i korijeni ove države, temelj i izvor su te nepobjedive snage bosanskohercegovačkog čovjeka, koji vezanih ruku prevladava nadmoćne i teške izazove", rekla je Bisera

  • Politika

  • 22. Maj 2022  22. Maj 2022

  • 2

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković obratila se javnosti povodom 30. godišnjice članstva BiH u Ujedinjenim Nacijama.

Podsjetila je da su Bosanci i Hercegovci na današnji dan prije 30 godina stekli članstvo u Ujedinjenim Narodima, istinsku međunarodnu legitimaciju, priznanje i pravo da brane, grade i žive u svojoj suverenoj i samostalnoj državi.

"Ujedinjene nacije su priznale našu obnovljenu nezavisnost učinivši sve nas ponosnim i sretnim. Ali, u godinama nakon toga, predugo su šutke gledali agresiju i genocid, stradavanje nevinih, primoravši nas da sami, pod sramotnim embargom, branimo ne samo svoje živote, nego mir, demokratiju i civilizacijske vrijednosti od povampirenog fašizma u ovom dijelu Evrope", istakla je.

Prije 30 godina, Bosna i Hercegovina ostvarila je veliku, historijsku pobjedu, i dalje uspješno brani državnost koju mnoge brojnije nacije još uvijek nisu stekle.

"Milenijska tradicija i korijeni ove države, temelj i izvor su te nepobjedive snage bosanskohercegovačkog čovjeka, koji vezanih ruku prevladava nadmoćne i teške izazove. I 30 godina nakon što se najdraža zastava zavijorila na East Riveru, pred ovom i novim, još boljim generacijama su još mnogi izazovi napretka i jačanja države. Za to vrijeme, Ujedinjene Nacije, ali i Evropska Unija, su na još jednom teškom, generacijskom, ispitu. Agresija na Ukrajinu traje nesmanjenom žestinom, civili trebaju pomoć, odbranu i mir", rekla je.

Turković je kazala da ne treba sumnjati u pobjedu istine i pravde, ali je upitala zar svijetu i Evropi treba još stratišta, masovnih grobnica i pokolja prije nego shvati da samo jedinstvo, saradnja, uravnotežen razvoj i kompletiranje evropske porodice može biti garancija mirne i sigurne budućnosti ovog dijela svijeta

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...