ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ ZA "SB" O DOJAVAMA O BOMBI: "BiH je upozorena da bi Rusija mogla napasti njenu digitalnu strukturu, kao kad je napala Ukrajinu"

Vojni analitičar Nedžad Ahatović komentirao je za "Slobodnu Bosnu" informacije da su mailovi koji sadrže prijetnje o postavljenim bombama u osnovnim, srednjim školama i drugim institucijama širom Sarajeva stigle sa ruske domene.

  • Vijesti

  • 25. Maj 2022  25. Maj 2022

  • 0

Vojni analitičar Nedžad Ahatović komentirao je za "Slobodnu Bosnu" informacije da su mailovi koji sadrže prijetnje o postavljenim bombama u osnovnim, srednjim školama i drugim institucijama širom Sarajeva stigle sa ruske domene.

"NATO je još prije sedam dana dao upozorenje da će biti cyber-napadi na Gruziju i Bosnu i Hercegovinu", rekao nam je Ahatović navodeći kako ne treba zanemariti da je pojava o ovim dojavama bila ciklična - prvo je počela u Crnoj Gori, a nastavila se u Srbiji, i evo sada u Bosni i Hercegovini.

Ahatović je za naš portal prokomentirao kako je u pitanju isti način djelovanja, te kako nijedna od zemalja nema strategiju kako da se zaštiti od mogućih cyber-napada.

"Ne treba zaboraviti i da je Crna Gora članica NATO-a", dodao je Ahatović.

Ahatović navodi kako prvo nadležne državne agencije za zaštitu zakona trebaju jasno utvrditi odakle je napad došao i sa kojim motivom.

"Tek nakon toga se da raspravljati o ulozi svih aktera u samom događaju, načinu zaštite od ovakvih napada u budućnosti ili ako ništa barem pokušaju da se smanji mogućnost da se ovakvi slučajevi ponove", navodi Ahatović.
 
On također dodaje i da umjesto što se mediji optužuju za neodgovorno izvještavanje o ovom događaju, treba izgraditi jasnu mapu puta i utvrditi zajedničko interresorno radno tijelo od predstavnika tužilaštva, ministarstava i sigurnosnih službi sa svih nivoa vlasti koje će raditi na ovom slučaju.

"Svaka informacija pa i ona da su prijetnje došle sa ruske domene ne treba biti odbačena u startu. Sve treba ispitati. Naročito zbog činjenice da je BiH upozorena na ove aktivnosti od zamjenika generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana koji je upozorio da bi Rusija mogla pokušati napasti kritičnu digitalnu infrastrukturu Gruzije i Bosne i Hercegovine, kao što je to učinila kada je napala Ukrajinu. Sa takvih adresa ne dolaze neprovjerena upozorenja, ali to je već priča o stručnosti, poznavanju materije i integritetu profesije koje vlada u našim sigurnosnim strukturama", prokomentirao je Ahatović za naš portal.

"Kako sada stvari stoje BiH, kao i većina zemalja u okruženju ima vrlo skromne resurse da se odbrani u slučaju cyber-napada u kojima ne bi bio cilj samo širenje panike i straha, već nanošenje realne štete oficijelnim vladinim i drugim državnim institucijama u eletroničkom smislu.

Većina razvijenih zemalja ima specijalizirane odjele za cyber-operacije, pri vojsci, obavještajnim službama, dijelom policiji koji su namenjeni za reagovanje u slučaju cyber napada. Ulaganje ne samo u ovaj vid sigurnosti, već općenito u povećanje svih sigurnosnih kapaciteta uključujući na prvom mjestu Oružane snage BiH i sve agencije za zaštitu zakonitosti na svim nivoima je ne samo potreba, već i obaveza kako bi se građani efikasno zaštitili od ovih i sličnih ugroza sigurnosti", pojasnio je analitičar Ahatović za "Slobodnu Bosnu".

(Semra Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...