DOM NARODA IZGLASAO: Evo kolike će biti naknade za porodilje i dječiji dodatak u FBiH

Za ovaj zakon je glasalo 35 delegata, a jedan je bio suzdržan.

  • Vijesti

  • 26. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 0

Dom naroda FBiH je usvojio Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojim će naknade za porodilje iznositi 298 KM, a dječiji dodatak 103 KM.

Za ovaj zakon je glasalo 35 delegata, a jedan je bio suzdržan.

Vlada je odbila mnoštvo amandmana. 

  Mnoštvo diskriminacija

Zakon je pojasnio ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB), koji je ukazao da su postojeća zakonska rješenja sadržavala mnoštvo diskriminacija.

"Cilj je bio otkloniti nepravdu, koja je bila uslovljena mjestom prebivalištva korisnika, uspostaviti socijalno-pravični fiskalno održivi sistem materijalne podrške porodicama s djecom, ujednače prava djece u Federaciji, ublaže posljedice siromaštva porodica te pomogne porodicama u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece. Vlada je nakon dodatnih konsultacija dodala 12 amandmana, koji su postali sastavni dio teksta", pojasnio je Drljača.

Ovaj zakon podrazumijeva sljedeća prava: pravo na dječiji dodatak i pravo porodiljama koje nisu u radnom odnosu.

"Osnovica za obračun ova dva prava je najniža plaća u FBiH, utvrđena u skladu s Zakonom o radu. Prava će ostvarivati djeca do navršene 18. godine ukoliko su primanja te porodice do 40 posto najniže plaće, pod uslovom da se to dijete ne nalazi u hraniteljskoj porodici ili ustanovama socijalne zaštite. Dječiji dodatak će iznositi 19 posto ili 103,7 KM, što je tri ili više puta nego što je to bio slučaj. Cilj je ublažiti posljedice siromaštva", kazao je Drljača.

Ministar izvukao maksimum

Porodilje koje nisu u radnom odnosu ili su na redovnom školovanju će ostvariti pravo bez dodatnih uslova, rekao je Drljača. 

Pravo će iznositi 55 najniže plaće i isplaćivat će se u periodu od 12 mjeseci. To će iznositi 298 KM, a kantoni imaju pravo da taj iznos povećavaju.

Elmedin Konaković (NiP) je pohvalio ministra Veska Drljaču i rekao je da je u okviru budžeta ovog ministarstva urađeno vjerovatno maksimalno koliko se moglo, ali je kritikovao Vladu koja je mogla neka druga sredstva preusmjeriti u ovu svrhu.

(Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...