NAKON RADOVANA - POTOP: Ko će platiti milionsku odštetu slovenačkoj firmi kojoj je dodijeljena, a zatim oduzeta, koncesija za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu...

Izvjesno je da je presuda arbitražnog suda u Washingtonu konačna, bez mogućnosti žalbe.

  • Društvo

  • 27. Maj 2022  

  • 1

Ko će platiti više od 90 miliona maraka odštete slovenačkoj firmi kojoj je dodijeljena, a zatim oduzeta, koncesija za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu? Dok se loptica odgovornosti prebacuje s entitetskog na državni nivo, izvjesno je da je presuda arbitražnog suda u Washingtonu konačna, bez mogućnosti žalbe. U međuvremenu, domaća javnost postavlja pitanje odgovornosti nosilaca izvršne vlasti na svim nivoima.

Nakon što je Republika Srpska pred arbitražnim sudom u Vašingtonu izgubila 90 miliona maraka na osnovu tužbe slovenačkog „Vijadukta“, zbog raskinutog ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu, račun bi mogla da plati BiH.

Predrag Baroš, pravni zastupnik slovenačke firme

"Tužena strana u sporu je Bosna i Hercegovina, jer je nadležnost arbitražnog suda zasnovana na međunarodnom sporazumu koji je potpisan između Bosne i Hercegovine i Slovenije. Tu nema dvojbe."

No, u Pravobranilaštvu BiH podsjećaju na raniji sporazum Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara, u kojem se entitetska izvršna vlast obavezuje da plati sve troškove arbitražnog postupka. Svaki mjesec odugovlačenja za Republiku Srpsku, u ovom slučaju, nosi kamatu od čak pola miliona maraka.

Ismet Velić, pravobranilac BiH

"Riječ je o konačnoj arbitražnoj odluci za koju ne postoji pravni lijek, odnosno pravo žalbe. Osim dosuđene odštete, Republika Srpska, odnosno Bosna i Hercegovina, moraće da plati i arbitražne troškove koji su, obično, izuzetno visoki."

Nesavjesne odluke na svim nivoima vlasti, na kraju plaćaju građani – kaže novinar Siniša Vukelić, koji na konkretan slučaj javnost upozorava godinama.

Siniša Vukelić, ekonomist i urednik portala Capital

"Do pokretanja arbitražnog postupka je došlo nakon što je slovenačka firma koja je trebalo da gradi hidropcentrale na Vrbasu, u oktobru 2015. godine, uputila Vladi Republike Srpske odštetni zahtjev od 46 miliona maraka zbog jednostranog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, pokrenuta je arbitraža u Vašingtonu. Nadležni entitetski ministar vjeruje da je riječ o politički motivisanom procesu."

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...