MOSKVA OTKRILA PLANOVE: U Banjoj Luci će biti ispostava ruske ambasade...

na maligni utjecaj Rusije u Bosni i Hercegovini upozorila je i šefica britanske diplomacije Liz Truss.

  • Politika

  • 27. Maj 2022  31. Maj 2022

  • 7

- Vlada Rusije prihvatila je prijedlog Ministarstva vanjskih poslova za otvaranje ispostave ruske ambasade u bh. entitetu Republika Srpska.

Ispostava ambasade bit će u Banjoj Luci, objavljeno je na zvaničnom portalu pravnih informacija, prenosi RIA Novosti.

Podsjetimo, na maligni utjecaj Rusije u Bosni i Hercegovini upozorila je i šefica britanske diplomacije Liz Truss.

"Moramo se suprotstaviti malignom ruskom utjecaju ovdje u Bosni i Hercegovini. Rusija već pokušava potkopati reforme ostvaren u ovoj zemlji, kao i vaše euroatlantske ambicije. Potpiruje secesioniste, prijeti jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. To ne može biti prihvatljivo - rekla je jučer Truss u Sarajevu.

Dodala je kako će učiniti sve što mogu da istisnu "taj maligni utjecaj i da zaštite mir, prosperitet i stabilnost u ovoj regiji".

- Upravo zato, Ujedinjeno Kraljevstvo svoju podršku povećava na tri načina. Kao prvo, radimo na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma, do kojeg se teško došlo. Zato smo izrekli sankcije prema dva političara, zbog njihove neprihvatljive nacionalističke retorike i negiranja genocida. Podržavat ćemo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, te davati podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu - rekla je Truss.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...