ALEŠ KURT O ODLUCI SKUPŠTINE KS: "Direktan politički napad na integritet institucije"

"Oni koji žele da uspostave diktaturu i preuzmu kontrolu nad kulturom i umjetnošću, biće uvijek neprijatelji SARTR-a", kaže Kurt.

  • Kultura

  • 27. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 0

Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici nije pozitivno ocijenila izvještaje o radu Kamernog teatra 55 te Sarajevskog ratnog teatra, koji ove godine proslavlja 30 godina postojanja.

Kako se pretpostavlja, smjena čeka direktora Sarajevskog ratnog teatra Aleša Kurta, ali i Emira Hadžihafizbegovića, direktora Kamernog.

Aleš Kurt na pitanje da li zna razloge takve odluke, kazao je da to direktan politički napad na integritet institucije.

"Sarajevski ratni teatar SARTR utemeljen je 17. maja 1992. SARTR je svojim osnivanjem, opstankom, i radom zasigurno jedno od najneobičnijih pozorišta na svijetu. Nastanak SARTR-a je inicirao ono što historičari danas nazivaju fenomenom "teatra pod opsadom". Taj fenomen je provocirao i ono što nazivamo kulturnim otporom građana Sarajeva", istakao je Kurt.

SARTR je, kako je rekao, svih ovih 30 godina bio simbol otpora fašizmu i agresiji, dolazila ona izvana ili iznutra.

"Oni koji žele da uspostave diktaturu i preuzmu kontrolu nad kulturom i umjetnošću, biće uvijek neprijatelji SARTR-a. Oni nemaju hrabrosti da se javno izjasne kao takvi, ali njihova djela govore o tome ko su. Ali budite sigurni da je priča o SARTR-u je iznad sitnih ambicija i ljudskog zla i pakosti. Ona je jednostavno dio istorije", naveo je Kurt.

Ocijenio je i rad ove ustanove u mandatu dok je direktor te istakao stvari koje on smatra bitnim.

"Naša misija je da stvaramo socijalno angažirane predstave i da stremimo vrhunskim umjetničkim ostvarenjima. I naravno da prenosimo narativ SARTR-a na buduće generacije. Koristio sam svoje znanje i iskustvo da probam da podignem produkcijski nivo teatra na viši stupanj. I u tome smo i uspjeli. Napravili smo neke nezaboravne predstave kao što su: Majstor i Margarita, Jedvanosimsoboakalomistobo, Svu moju ljubav, i druge, nemoguće je nabrojiti sve predstave i sve nagrade i gostovanja, rekao je između ostalog Kurt za Radiosarajevo.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...