RAT UŽIVO: Situacija je eskalirala, Zelenski smijenio šefa sigurnosti u Harkivu, Rusi koriste novo ubojito oružje

Danas je 95. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane za rusku agresiju na Ukrajinu iz minute u minutu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 29. Maj 2022  30. Maj 2022

  • 10

21:30 Vojni analitičar: Ruske snage će moći djelovati još oko mjesec dana

Vojni analitičar Robert Barić gostovao je na N1 televiziji te komentirao situaciju u Ukrajini.

Ocjenjuje da su obje strane u ratu iscrpljene.

"I ruska strana uči na pogreškama. Ofanziva koja je počela 18. aprila nije dala tražene rezultate, stalno je smanjivanje razine ruskih ambicija", rekao je Barić i dodao:

"Rusi su se fokusirali na minimalistički cilj - zauzeti područje Luhanska i Severodonjecka. U idućih nekoliko dana Ukrajina će morati imati izbor - braniti ovaj dio ili se povući. U ruskoj vojsci postoji tradicija, snaga za dublje prodore s nekoliko divizija. Ovdje su snage manje", rekao je.

"Ukrajinci se bore fantastično, ali su iscrpljeni"

"Rusi napreduju tako da ne izlaze iz topničke dometne potpore, to je sirijska taktika. Ukrajinci se bore fantastično, ali iscrpljeni su. Nema smisla da ih žrtvuju u Severodonjecku kao što su napravili s Mariupoljem. Ipak, ruski prodor je i dalje spor, to nije ni slika onoga što je radila Crvena armija."

Dodaje da u ruskim redovima nema kohezije, no i da objema stranama treba pauza.

21:00 Zelenski: Smijenio sam šefa sigurnosti u Harkivu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je svoju današnji posjetu Harkivu.

"Harkiv je pretrpio strašne udarce okupatora. Na istok i sjever gledaju crne, polurazrušene stambene zgrade, odakle je pucala ruska artiljerija, odakle su stizale ruske borbene letjelice", kazao je Zelenskij, a prenosi CNN.

"Rusija je već izgubila bitku za Harkiv, bitku za Kijev i sjever naše zemlje. Ali je izgubila i vlastitu budućnost i sve kulturne veze sa slobodnim svijetom", dodao je.

"Mislio je samo na sebe"

Ukrajinski predsjednik je pohvalio vlasti u Harkivu, osim lokalnog vodstva sigurnosne službe. Kazao je da je smijenio lokalnog šefa državne sigurnosne službe u Harkivu jer "nije radio na zaštiti grada nakon početka invazije i mislio je samo na sebe".

Zelenski je dodao da je trećina regije Harkiv još uvijek pod okupacijom i da će ukrajinske snage sigurno osloboditi sav teritorij.

20:30 EU i dalje bez dogovora o zabrani uvoza ruske nafte, glavna prepreka je Mađarska

Ambasadori država članica Europske unije nisu ni danas uspjeli postići suglasnost oko šestog paketa sankcija protiv Rusije, a novi sastanak predviđen je za ponedjeljak ujutro prije početka posebnog summita o Ukrajini.

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koji čine ambasadori država članica, pokušao je danas popodne doći do konsenzusa o šestom paketu sankcija, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte, ali bez uspjeha. Novi sastanak ambasadora predviđen je za ponedjeljak prije podne, doznaje se iz evropskih izvora.

U ponedjeljak popodne počinje dvodnevni samit Evropske unije posvećen Ukrajini i posljedicama ruske agresije na tu zemlju. Proteklih dana Coreper je intenzivno zasjedao pokušavajući postići konsenzus kako bi se do početka samita to pitanje skinulo s dnevnog reda.

Istodobno, Evropska komisija je potvrdila da je na stol stavila dopunjeni prijedlog prema kojem bi se do kraja godine zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, dok bi se nafta koja u EU stiže naftovodom Družba još neko vrijeme mogla uvoziti, kako bi se olakšala situacija zemljama bez izlaza na more, koje su jako ovisne o ruskoj nafti.

"Evropsko vijeće bit će sutra kratko upoznato o tom prijedlogu, a dogovor se očekuje na nivou Corepera sljedeće sedmice", kaže izvor Evropske komisije.

20:20 Teško granatiran Bakhmut

Bakhmut, grad sa 72.000 stanovnika u regiji Donjeck u Donbasu, ovoga je vikenda prošao kroz teško granatiranje, a njegovi stanovnici se pripremaju za još žešće napade u danima koji slijede, piše The Guardian.

19:30 Zelenski: U Severodonjecku je uništena sva ključna infrastruktura

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je u Severodonjecku, najvećem gradu koji je još uvijek pod ukrajinskom kontrolom u regiji Donbas, uništena sva ključna infrastruktura.

Potvrdio je da je glavni cilj Rusije zauzimanje tog grada. Vojni institut u Washingtonu nedavno je saopćio da je Rusija zbog fokusiranosti na Severodonjeck povukla resurse s drugih bojišta, što je rezultiralo malim napretkom na drugim područjima, piše The Guardian.

19:15 Ukrajina: Situacija u Lisičansku postala značajno gora

"Situacija u Lisičansku postala je značajno gora", rekao je danas Serhij Haidai, guverner oblasti Luhansk.

Lisičansk je grad u Luhanskoj oblasti na istoku Ukrajine, sa 103.000 stanovnika, piše The Guardian.

"Ruska granata pala je na stambenu zgradu. Umrla je jedna djevojka, a četiri osobe su hospitalizirane", rekao je Haidai.

"Evakuacija je vrlo nesigurna, uspijemo izvući samo neke pojedince"

Haidai je također kazao da se u gradu Severodonjecku vojnici bore ulicu po ulicu. Procjenjuje se da je u tom gradu ostalo oko 15.000 civila. Lokalni dužnosnik je rekao da je zbog stalnog granatiranja vrlo teško napustiti ili ući u Severodonjeck.

"Evakuacija je vrlo nesigurna, uspijemo izvući samo neke pojedince. Sada su prioritet ranjenici i ljudi kojima je potrebna ozbiljna medicinska pomoć", rekao je za AFP Oleksandr Striuk, načelnik gradske vojne i civilne uprave.

"Stanovnici su više od dva tjedna bili bez telefonskih linija, a opskrba vodom postaje sve nestabilnija", dodao je.

18:50 Rusija priznala da koristi najnovije vakuumske rakete: "Kao golemi bacač plamena"

Kako javlja BBC, ruske snage po svemu sudeći protiv ukrajinskih meta u regiji Harkiv koriste svoje najnovije višecijevne bacače raketa, oružje koje se može opisati kao golemi bacač plamena. Tu informaciju je ruski sigurnosni dužnosnik potvrdio za prorežimsku novinsku agenciju Tass.

TOS-2 Tosočka je termobarična odnosno vakuumska raketa koja stvara goleme eksplozije zapaljenjem plina prilikom udara, pri čemu isisava kisik iz pogođenog područja.

alt

18:30 Ukrajina: Rusi su granatirali Sumsku i Černihivsku oblast

Ruska vojska danas je snažno granatirala Sumsku i Černihivsku oblast, navode ukrajinske vlasti.

17:40 Zaustavljanje Rusije zajednička je misija svih civiliziranih zemalja, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak.

"Zašto svijet posvećuje više pažnje Ukrajini nego Africi ili Istoku?", napisao je Podoljak na Twitteru, a prenosi BBC.

"Rat u Ukrajini nije lokalni sukob, pitanje je kako će svijet izgledati sutra. Ako dopustimo Rusiji da pobijedi, otvorit ćemo Pandorinu kutiju i gurnuti čovječanstvo u mračno doba", dodao je.

"Svaki autokrat bi onda mogao izazvati sukobe, zauzeti zemlje i istrijebiti nacije. Zaustavljanje Rusije je misija svih civiliziranih zemalja. Ima još vremena, ali trebamo požuriti", napisao je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

17:10 Ukrajinska vojska je saopćila da je započela protivofanzivu na jugu zemlje i tvrdi da je značajno napredovala u smjeru Hersona.

Serhij Hlan, iz vijeća regije Herson, rekao je jučer da su ukrajinske snage "nastavile ofanzivne operacije i u okrugu Berislav potisnule neprijatelja za devet kilometara". Hlan je također kazao da je ukrajinska vojska "u Davidiv Bridu razdvojila neprijateljsku skupinu na dva dijela te je zatim opkolila".

16:55 Ukrajinski branitelji odbili su danas ruski napad na Severodonjeck, najveći grad koji je još uvijek pod njihovom kontrolom u regiji Luhansk, ali su pretrpjeli teške topničke napade, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Granatiranje je bilo toliko intenzivno da nije moguće procijeniti koliko je ljudskih žrtava i kolika je šteta, rekao je guverner Luhanska Serhij Haidai. Proteklih dana uništene su desetine objekata.

"Situacija je ekstremno eskalirala", rekao je Haidai.

Ukrajinska vlada u međuvremenu je pozvala Zapad da joj pošalje oružje većeg dometa za nastavak borbi u ratu koji traje već četvrti mjesec.

16:40 Ruske snage zaustavile su evakuacijski konvoj iz južne Ukrajine na kontrolnoj tački u Vasilivki te ga ondje drže već nekoliko dana, objavila je danas ukrajinska televizija Suspilne.

U automobilima se nalaze mnoge obitelji s djecom i malim bebama, navodi ta televizija dodajući da je većina automobila iz Hersona, Mariupolja i Berdjanska.

16:20 Poljska će u Ukrajinu poslati 18 samohodnih haubica KRAB. Ove haubice mogu pucati do 40 kilometara, šest puta u minuti. Poljska je do sada drugi najveći donator opreme Ukrajini nakon SAD-a.

altHaubice KRAB (Foto: Poljsko ministarstvo odbrane)

16:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij danas je posjetio pripadnike ukrajinske vojske u Harkivu. To je prvi put da je Zelenskij viđen izvan Kijeva od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

"Riskirate svoje živote za sve nas i za svoju zemlju", rekao je Zelenskij vojnicima, kojima je donio darove i odlikovanja.

15:30 Pukovnik Volodymyr Ivanov, član press službe ruskog Ministarstva obrane, i Oleksandr Vyhulyar, komandant 106. padobranske divizije, poginuli su u Ukrajini, objavila je danas ukrajinska vojska

14:45 Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su projektili uništili veliki arsenal ukrajinske vojske u Krivom Rihu, rodnom gradu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, javlja državna novinska agencija Tass.

Ukrajina nije potvrdila da se napad dogodio.

14:30 Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov kaže da će uništena ruska vojna oprema biti poslana u europske gradove u sklopu izložbe o ruskoj "nepobjedivosti".

14:00 Ruske snage su nastavile "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov u novom brifingu.

"Napadi su rezultirali eliminacijom više od 300 nacionalista i uništenjem do 50 jedinica vojne i specijalne opreme ukrajinske vojske. Ruska protivzračna odbrana oborila je jedan avion Su-25 ukrajinskih zračnih snaga u blizini Novogrigorovke, Dnjepropetrovska oblast, u zraku", rekao je Konašenkov.

Kaže i da su ruske snage oborile četiri ukrajinske bespilotne letjelice u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Donjeckoj regiji. Presretnuta je i jedna ukrajinska raketa u regiji Harkov.

"Raketne jedinice i artiljerija pogodile su 62 komandna mjesta, 596 područja koncentracije ljudstva i vojne opreme, kao i 52 položaja topničkih i minobacačkih postrojbi ukrajinskih nacionalista", rekao je Konašenkov.

13:50 Rusija će nastaviti isporučivati plin Srbiji, rekao je Aleksandru Vučiću u telefonskom razgovoru ruski predsjednik Vladimir Putin. Više detalja pročitati OVDJE!

13:15 Optužbe o ratnim zločinima u ukrajinskom gradu Buči su "izmišljotina", rekao je danas Andrej Kelin, ruski ambasador u Velikoj Britaniji, tokom intervjua za BBC-jev program Sunday Morning. Kaže i da ruske snage ne granatiraju civile.

13:00 Reuters izvještava da je Rusko ministarstvo obrane reklo da je uništilo veliki arsenal ukrajinske vojske u Krivom Rihu. Kažu da su ruski protivzračni odbrambeni sistemi oborili mlažnjak SU-25 u Dnipru, prenosi TASS.

12: 30 Andrei Kelin, ruski ambasador, u razgovoru za BBC rekao je da je Rusija odustala od Kijeva. "Da, mislim da je", rekao je na pitanje britanskog novinara. Dodao je da niko od ruskih čelnika, uključujući Vladimira Putina, nikada nije rekao da želi zauzeti Kijev.

"Ne vjerujem da je moguće zauzeti ili okupirati Kijev, to je veliki grad." Upitan zašto su ruske snage bile u regiji u blizini glavnog grada Ukrajine ako nikada nisu planirali zauzeti Kijev.

"Imali smo snage tamo, ali ne za zauzimanje Kijeva. Nisam vojna osoba, nisam diplomat, ali čak i razumijem da ako želite raditi stvari na jednom frontu, morate raditi različite stvari na drugom."

“Nismo imali cilj zauzeti Kijev u početnoj fazi. Ne vjerujem da je to mogućnost.”

12.00 Zarobljeni ruski samohodni minobacač 120 mm 2S9 Nona-S s novom ukrajinskom maskirnom bojom u službi 25. zračno-desantne brigade.

Slika

11.30 Okupatori ponovo pucaju na Mikolajev, ima žrtava, javlja Ukrainska pravda.

Slika

10.10 Topničke postrojbe ukrajinske 54. mehanizirane brigade napadaju ruske ciljeve u gradu Marinka u Donjeckoj oblasti.

09.30 Ukrajinske snage gađaju ruski IMV (vjerovatno ili Tigr ili Iveco LMV) bombom postavljenom uz cestu.

08.30 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

Slika

08.00 Regija Lugansk: u području Dabra neprijatelj je pretrpio gubitke i povukao se, javlja Ukrainska pravda.

07.00 "Ruska invazija na Ukrajinu koja je imala za cilj zauzeti i okupirati cijelu zemlju postala je očajnička i krvava ofenziva za zauzimanje jednog grada na istoku, braneći važne, ali ograničene dobitke na jugu i istoku", ističu u Institutu za rat.

Slika

Slika

06.00 Borbe za istočni ukrajinski grad Severodonjeck se nastavljaju, a ruske snage provode napade, saopćio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

"Uz korištenje topništva, ruske snage izvele su jurišne operacije na području grada Severodonjecka", navodi se u saopćenju Glavnog stožera na svojoj Facebook stranici.

"Borbe se nastavljaju", zaključuju.

05.00 Zamjenik čelnika ruske administracije u okupiranoj regiji Herson izjavio je u nedjelju da se referendum o službenom pridruživanju Rusiji neće održati sve dok ne prestanu borbe u toj regiji, kao i u obližnjim regijama Odese i Mikolajiva, prenosi CNN.

Zamjenik načelnika hersonske vojno-civilne uprave Kiril Stremousov rekao je Reutersu da trenutno "nema razgovora o referendumu".

"Kasnije ćemo objaviti kada će se održati neka vrsta glasanja ili plebiscita, ali to neće biti danas, a neće biti ni sutra jer naš prvi zadatak je uspostaviti red i organizirati sustav uprave u toj regiji", dodaje Stremousov.

Ukrajinski dužnosnici ranije su upozorili da ruske snage i rusko postavljeni čelnici spremaju lažni referendum koji bi bio sličan onome za stvaranjem separatističkih republika u Donbasu 2014. godine.

Regija na jugu Ukrajine pod ruskom je kontrolom od početka invazije krajem februara.

Stremousov je ranije kazao da će proruske vlasti u Hersonu tražiti rusku vojnu bazu u regiji, dodavši da ruska administracija nastavlja s planovima za uspostavom novog "bankarskog sustava" koji će biti "potpuno integriran" u ruski sistem.

U subotu je, inače, proruska vlast u Hersonu objavila da ta oblast prelazi u moskovsku vremensku zonu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...