NAPETO NA ISTOKU: Kina šalje veliki broj borbenih aviona prema...

To je najveći upad od 23. januara kada je 39 aviona ušlo u takozvanu “zonu identifikacije” zračne odbrane tog otoka.

  • Svijet

  • 01. Jun. 2022  

  • 0

Kineska vojska saopćila je u srijedu da je proteklih dana provela ophodnju borbene spremnosti u moru i zračnom prostoru oko otoka Tajvana, za koji Kina tvrdi da je njezin teritorij.

“Jedinice su kontinuirano jačale svoju obuku i spremnost za rat te će spriječiti svako uplitanje vanjskih snaga ili smicalice u potrazi za neovisnošću Tajvana”, navodi se u saopćenju kineske vojske.

Kina je jučer poslala 30 aviona u zonu zračne obrane Tajvana, među kojima 20 lovaca. To je najveći upad od 23. januara kada je 39 aviona ušlo u takozvanu “zonu identifikacije” zračne odbrane tog otoka. Tajvansko ministarstvo odbrane objavilo je da su zbog incidenta aktivirali raketni sistem za protuzračnu obranu.

Peking je posljednjih godina pojačao upade u tajvansku zonu zračne odbrane kako bi pokazao nezadovoljstvo prema Taipeiju i njegovoj politici jačanja samostalnosti. Tajvan živi pod stalnom prijetnjom invazije Kine. Peking smatra taj teritorij svojim i obećao ga je vratiti, ako je potrebno i silom.

Tajvan je prošle godine zabilježio rekordnih 969 kineskih zračnih vojnih upada, dvostruko više od 380 zabilježenih 2020. godine.

Samo u jednom danu 4. oktobra 2021. u tajvansku zračnu zonu upalo je 56 kineskih letjelica. Tajvan je od početka ove godine zabilježio 465 upada u tu zračnu zonu, što je gotovo 50 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...