NI SLOVA O FIJASKU U ROTTERDAMU I IZBACIVANJU "LEGITIMNOG PREDSTAVLJANJA": Željana Zovko pozvala da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, spominjala i rat u Ukrajini...

Zovko je spomenula i kako su je tokom nedavne misije Odbora za vanjske poslove u Albaniji i Crnoj Gori građani upitali što se događa u Europskoj Uniji.

  • Regija

  • 01. Jun. 2022  01. Jun. 2022

  • 17

Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Željana Zovko pozvala je da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidacijski status, kao i na veći napredak u agendi proširenja EU te usvajanje bezviznog režima za Kosovo.

Zovko je to izjavila na marginama Kongresa EPP-a u Rotterdamu u panel raspravi o politici proširenja EU-a, u organizaciji Centra za europske studije Wilfried Martens.

Zovko navodi da je raspravljala o politici proširenja Europske Unije i mogućim posljedicama za proces pridruživanja EU nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Dok se politika proširenja godinama uglavnom fokusirala na zapadni Balkan, nedavno podnošenje zahtjeva Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU podignule su proces proširenja visoko na politički dnevni red EU-a, priopćeno je iz njezina ureda.

U panel raspravi, sudionici su raspravljali o političkoj spremnosti EU-a za prihvaćanje novih članica te o tome kako bi budućnost Europe mogla izgledati.

Zovko je navela da je na zapadnom Balkanu ideja o proširenju krenula nakon rata, i to kao pitanje mira i sigurnosti, dodavši kako trenutno proširenje prolazi kroz krizu koja je izazvala zastoj u procesu.

Zovko je spomenula i kako su je tokom nedavne misije Odbora za vanjske poslove u Albaniji i Crnoj Gori građani upitali što se događa u Europskoj Uniji.

"Slučaj Ukrajine osnažio je volju građana za ulazak u Europsku Uniju. Prije godinu dana nismo mogli voditi iste rasprave o proširenju kao danas. Sada se moramo zapitati hoćemo li prvo davati obećanja ili čekati na stvarne promjene u onim državama koje žele postati članice Europske Unije", upozorila je Zovko, dodavši da je procedura pristupanja složena i da zahtijeva veliki politički angažman.

Zovko je nastavila svoje izlaganje naglasivši da zapadni Balkan više ne može čekati ulazak u EU, jer je to pitanje mira i sigurnosti, slično kao u slučaju Ukrajine.

"Koliko je opasan rat na istoku Europe, toliko i situacija na zapadnom Balkanu predstavlja veliku prijetnju jugoistočnim granicama Europske Unije. Proširenje je pitanje mira i stabilnosti za granice, za države članice, za europske građane i za zemlje koje žele u Europsku uniju", navela je Zovko.

Dodala je kako europski krug bez ovih država koje teže članstvu nije potpun, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...